Anna Castilla: “Veure els goril·les de muntanya a Uganda ha estat la millor experiència de la meva vida”


Uganda és un país que, tot i ser petit, té molt de gran. La “perla d’Àfrica” compta amb la serralada més alta de l’Àfrica, la font del riu més llarg del món i el llac més gran del continent. Tot i que els seus atractius són diversos, el que realment atrau a la majoria dels seus visitants és el desig de poder veure els goril·les de muntanya, ja que el país acull la meitat dels que queden al món.

Com no podia ser d’una altra manera, la nostra experta en viatges de llarga distància, l’Anna Castilla, no s’ha volgut perdre els infinits atractius d’Uganda. Aquest mes de març ha visitat el país, i a més de venir encantada, està preparant un viatge molt especial en grup que sortirà a finals d’aquest any o principis de 2022. I si t’agrada viatjar al teu aire, ja pots posar-te en contacte amb nosaltres per començar a organitzar les teves pròpies ‘Memòries d’Àfrica’.  Al blog d’aquesta setmana, parlem amb l’Anna per acostar-nos una mica més a aquest país.

  1. Comencem pel principi. Com és Uganda?

Uganda és un país que està ubicat a la regió dels grans llacs, això vol dir que compta amb una extensió d’aigua molt important. Aquí es troba la font o naixement del Nil Blanc, i el llac Victoria, que és tant gran com tota Catalunya. La seva situació al mig d’Àfrica i a la línia de l’Equador fa que el seu clima sigui temperat i tropical. El mite de que l’Àfrica només és sabana es desmunta amb Uganda. Té sabana, però també té muntanyes que arriben fins els 5.000 metres, molta aigua, cataractes i el naixement del Nil Blanc. Winston Churchill va dir que Uganda és la perla de l’Àfrica, i no hi puc estar més d’acord.

2. Quins requisits es demanen actualment per entrar-hi?

Com a molts altres països, es demana una PCR negativa 72 hores abans de la sortida, i de la mateixa manera a la tornada. Un altre requisit és la vacuna de la febre groga, però tots aquells qui ja se l’hagin posat alguna vegada ja tenen la dosi perquè la vacuna és de per vida.

3. Què creus que és el millor del país, allò que ningú es pot perdre?

Una de les coses més impressionants és la zona dels llacs, el Parc Nacional de Murchison Falls i veure el Nil Blanc. No pots deixar de veure el llac Albert, parc nacionals com el Queen Elizabeth o Kibale.

A més de paisatges impressionants, una de les coses que més atrauen d’Uganda és la seva fauna. És l’hàbitat de girafes, hipopòtams, lleons i elefants, però el que la fa diferent són els primats. Entrar als boscos on viuen els goril·les de muntanya és una experiència colpidora, tenir-los a molt poca distància en el seu hàbitat salvatge. Entrar al bosc de Bwindi, salvatge, humit i impenetrable, on viuen els primats, és una de les millors coses que he viscut mai.

4. Què vas sentir quan vas veure els goril·les per primera vegada?

Quan els vaig veure per primera vegada no sabia què fer, en aquell moment, si em punxen no em treuen sang. Va ser completament emocionant, però sens dubte el millor moment va ser tenir al davant un goril·la esquena platejada, el mascle de la família… Em vaig quedar sense respiració. Tenia ganes de plorar, però la mateixa emoció no em deixava. És la millor experiència que he viscut en tota la meva via.

5. Quin tipus d’allotjaments hi trobem a Uganda?

Hi ha allotjaments de tota mena, però els més típics es troben al voltant dels parcs nacionals. Són cabanes fetes de pedra on tens tot el necessari per allotjar-te, lavabo, dutxa, llit i mosquiteres per dormir plàcidament i descansar de les visites. Tens una recepció on et poden atendre i el restaurant, on hi serveixen menjar internacional i es menja molt bé. Gairebé tot es basa en carn, verdura i fruita molt variada.

A Uganda també hi podem trobar Lodge més luxosos, però en qualsevol cas, tots ells són allotjaments no massificats. Si Uganda és diferent a qualsevol altre punt de safaris és perquè no està explotada turísticament com és el cas d’altres països, com ara Kènia o Tanzània. Uganda sempre ha tingut un turisme més exclusiu i amb grups molt reduïts.

6. Tu que ets una viatgera experta, què té aquest viatge que no tenen els altres?

En una paraula: exclusivitat. I no estem parlant de luxe, sinó simplement que és un país no preparat per acollir el turisme de masses, i no ho estarà. El govern és qui expedeix els permisos per anar a veure els goril·les als parcs nacionals, i aquests són molt limitats. Et sents un privilegiat per poder ser allà, vivint una experiència que molt pocs tenen el plaer de viure.

7. Què li diries a la gent que encara no s’atreveix a fer un viatge de llarga distància?

Jo els diria que si tries bé la destinació i comptes amb tota la informació necessària, no tindràs cap problema. Àfrica és un dels continents amb menys incidència Covid-19 i, a més, no viatgem a cap capital, sinó que tot el viatge es desenvolupa a la natura i sense cap risc. Realment, et sents molt segur i protegit.

8. A quin tipus de viatger recomanaries aquest viatge?

Recomanaria aquesta ruta a les persones viatgeres, amb totes les lletres. Aquelles que quan visiten un país no tenen tant en compte el luxe dels hotels, sinó que venen a descobrir l’essència fins el fons, i a beure de la cultura local. Viatjar a Uganda és adaptar-se a les circumstàncies, seguir el ritme dels ugandesos i emocionar-se a cada pas. És, en definitiva, viure l’Àfrica.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s