Descobrint les Terres de l’Ebre


Les Terres de l’Ebre són un territori del tot singular, un paisatge declarat Reserva Natural de la Biosfera per la UNESCO que conforma un espai natural i humà únic a tot el món. Aquesta terra reuneix tresors naturals de gran interès i dos ecosistemes únics al Mediterrani, com són el Delta de l’Ebre i el Massís dels Ports. Les comarques que la formen són el Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta i Ribera d’Ebre. Cadascuna presumeix de tenir un caràcter i tradicions pròpies, per això, les Terres de l’Ebre no et deixaran de sorprendre!

Una de les singularitats del territori són els seus recursos naturals  i el respecte que la comunitat ha tingut cap a ells. Agricultors, ramaders, pescadors, artesans o artistes han fet d’aquests recursos la seva font de subsistència. Aquest modus vivendi ha contribuït a la creació de les costums, festes i gastronomia de les Terres de l’Ebre, una de les millors de Catalunya. Els seus diferents paisatges naturals canvien de forma i aparença cada estació de l’any, un indret únic per visitar a qualsevol època.

Tresors naturals: Delta de l’Ebre i Massís dels Ports

El Delta de l’Ebre és la zona humida més gran de Catalunya, un paisatge curiós, un univers pla de platges quilomètriques, camps d’arròs infinits i entramats de camins. Sens dubte, una de les millors activitats que pots fer al Delta és observar ocells, descobriràs un món fascinant on et seran imprescindibles uns bons binocles, vestimenta discreta i molta curiositat.

La riquesa culinària d’aquest territori es basa en producte fresc del mar i de l’horta: arròs, musclos, ostres, anguila, marisc, ànec, carxofa… A banda de gaudir de bons restaurants i fer una parada en una agrobotiga, pots descobrir un munt d’activitats relacionades amb el bon menjar i el bon beure: visitar un molí d’arròs, fer un creuer pel Delta amb degustació de musclos o ostres, banyar-te amb tonyines i degustar la tonyina roja…

L’altra gran zona natural de les Terres de l’Ebre és el Massís dels Ports, una formació calcària a mig camí entre Catalunya, l’Aragó i el País Valencià. L’erosió ha construït en aquest paisatge barrancs i valls fluvials, formant un relleu laberíntic i enigmàtic que enamora als amants de la natura i la muntanya. Per dins al Port hi ha nombroses rutes senyalitzades que permeten descobrir llocs recòndits, paisatges amagats, barrancs escarpats, gúbies, fonts cristal·lines, cingles i boscos protegits. Un paradís per als excursionistes!

Un dels pobles més interessants que pots visitar molt a prop del parc és Horta de Sant Joan, situat a la comarca de la Terra Alta. És un poblet de caràcter medieval situat sobre un turó al poc més de mil habitants, xifra que es dobla durant les èpoques de més afluència. El seu nucli antic està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, a la categoria de Conjunt Històric per la Generalitat de Catalunya, i presumeix de tenir nombrosos racons d’interès com la seva església del segle XIII, la plaça renaixentista, l’antiga presó d’Horta, la torre de Galindo que data de l’època medieval o el Centre Picasso entre molts altres. Si ets un amant del bon menjar, és gairebé obligatori tastar el seu famós crestó a la Fonda Miralles!

La part aragonesa del Massís dels Ports amaga indrets tant curiosos com el Matarranya, una comarca que fa de terra frontera entre Catalunya i l’Aragó.  El seu entorn natural únic, fortament influenciat pel Mediterrani, fa que se la conegui com la Toscana espanyola. La zona transporta al visitant a un entorn de pau, d’aire pur i la sensació de tenir el rellotge aturat en el temps. El seu paisatge és més semblant al paisatge mediterrani que no pas al paisatge sec i àrid de la seva capital, Terol. Descobriràs que està plena de rius i corrents d’aigua que la dibuixen de verd entre les seves roques. Els dies més calorosos de l’estiu, habitants i turistes es banyen als seus gorgs naturals d’aigües transparents, envoltats de roques amb formes esculturals i amb l’olor de pi, romaní i farigola que ho inunda tot.

No deixis de descobrir els seus pobles medievals! La capital és Vall-de-roures, i la seva imatge més representativa és el pont gòtic que connecta amb el seu centre històric a través del Portal de Sant Roc. Un cop dins, hi trobaràs carrerons estrets i costeruts, plens de casals medievals i renaixentistes com l’Ajuntament. Beseit és un molt bon lloc per iniciar excursions al Massís dels Ports, i t’enamorarà amb els seus casalots de pedra amb portes adovellades, balconades mènsules i portals que antigament eren l’entrada al poble. Els pobles de la Freixneda i Calaceit completen aquest conjunt de viles medievals que et transportaran a una altres època.

Endinsa’t en la seva història: la Batalla de l’Ebre

Aquesta terra no oblida el seu passat, i li rep homenatge amb la conservació d’alguns espais importants de la Batalla de l’Ebre recuperant la seva memòria històrica. Alguns dels esdeveniments més transcendentals de la Guerra Civil espanyola van tenir lloc aquí, i encara se’n conserven alguns vestigis com centres d’interpretació, posicions fortificades, pobles derruïts, trinxeres, monuments, monòlits i esteles que es concentren principalment a les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.

Avui dia, aquests escenaris respiren silenci i pau per trobar-se en un espai natural privilegiat. No deixis de visitar-los per gaudir de la natura que els envolta i per entendre millor la història europea recent. Un dels escenaris més impressionants que encara es conserven és el poble vell de Corbera d’Ebre, un dels vestigis històrics que va deixar la Batalla de l’Ebre el 1938, quan el seu nucli antic va ser destruït per les bombes. A dia d’avui, el turó de la Muntera encara acull al capdamunt les restes de l’antic poble, entre els que destaca l’emblemàtica església de Sant Pere.

Enoturisme a la Terra Alta: la ruta del vi

Les Terres de l’Ebre han sabut combinar com cap altre territori la seva característica gastronomia amb l’enologia. És per això que una de les activitats que no et pots perdre si visites el territori és fer una ruta pels seus cellers i un tast de vins. La Terra Alta és una de les zones més dedicades a aquesta activitat, on es produeix especialment la garnatxa blanca, la varietat autòctona anomenada popularment ‘vernatxa’. Amb una història molt arrelada a la tradició vinícola, aquest territori produeix el 90% de la garnatxa blanca de Catalunya i un terç de la producció mundial. La cultura específica per elaborar aquest tipus de vi, han fet la Terra Alta mereixedora de la DO Terra Alta i d’un distintiu de garantia específic, el Terra Alta Garnatxa Blanca. A banda de vins blancs, també s’elaboren rosats, negres i quatre tipus de licors: mistela blanca, mistela negra, ranci i vi dolç.

Actualment, als dotze municipis que formen la Terra Alta hi trobem una seixantena de cellers (46 inscrits a la DO), i una vintena fan visites enoturístiques. Per descobrir els secrets del vi, tens l’opció de visitar els cellers més petits i familiars, però també dos edificis modernistes que s’alcen com catedrals, masies centenàries i casetes que s’alcen en mig de les vinyes. Una experiència sensorial que s’ha de viure!

Al poble de Pinell de Brai hi trobem la Catedral del Vi, un edifici cooperativista d’estil modernista de principis del segle XX. Està considerada una joia arquitectònica, englobada al conjunt de Catedrals del Vi de Catalunya. No deixis de fer una visita guiada per l’edifici, on també podràs fer un tast de vi i oli.

A Gandesa es troba el Celler Cooperatiu de Gandesa, un edifici modernista que des de l’any 1920 compta amb un celler per l’elaboració de vins i un molí d’oli. El seu valor arquitectònic ha fet que es consideri una de les Catedrals del Vi, i ha estat catalogat com a Bé d’Interès Nacional.

Visites patrimonials que no et pots perdre

T’agraden els poblets amb encant? No et perdis la visita a Miravet. El seu nucli històric està format per un entramat de cases que pengen sobre el riu i s’enfilen per la muntanya i els penya-segats. Pujant pels seus carrers hi trobarem casetes antigues, bonics racons i molt bones vistes sobre el riu i la vegetació que l’envolta. Aquí també s’hi poden veure vestigis de la Batalla de l’Ebre, en alguna de les seves cases abandonades.

Un dels punts forts del poble és el Castell de Miravet, una fortalesa templera del segle XII construïda sobre un turó que controla tot el territori. S’hi poden visitar les muralles i diferents estances com les cavallerisses, cisterna, cuina, magatzems o l’important església romànica.

Tortosa és una altra visita inigualable. Capital de la comarca del Baix Ebre, sempre ha estat un lloc de referència de les Terres de l’Ebre al llarg de la història. És per això que la ciutat encara conserva moltes mostres arqueològiques dels romans, musulmans, jueus i cristians que han anat passant per aquest territori durant segles. Algunes de les seves parades obligatòries són el Castell de la Suda, la Catedral de Santa Maria i el Palau Episcopal.

L’estil renaixentista no és estrictament català i n’hi ha poques representacions a Catalunya. En canvi, curiosament, aquest estil a Tortosa va gaudir de la màxima esplendor. La importància i la singularitat dels monuments del segle XVI de Tortosa van impulsar el municipi a tirar endavant el 1995 la Festa del Renaixement, una festa de recreació històrica al voltant d’aquesta època, que amb els anys ha esdevingut el principal actiu turístic de la ciutat i ha estat declarada Festa d’Interès Turístic Nacional. També és possible fer una ruta dedicada a aquesta època per la ciutat.

Altres visites que et sorprendran són els pobles de Benifallet i el Perelló, al Baix Ebre. Si visites el Perelló, no oblidis tastar la seva famosa mel! Sabies que aquest poble produeix el 25% de la mel de Catalunya? A la comarca de la Terra Alta et recomanem visitar Gandesa i Batea, dues poblacions medievals que completaran una escapada inoblidable!

Vine a descobrir amb nosaltres les Terres de l’Ebre. Vols més informació sobre les nostres rutes? Truca’ns al 93 748 43 30 o envia’ns un email a info@promoviatges.cat

SI VOLS REBRE AL TEU EMAIL INFORMACIÓ SOBRE DESTINACIONS, CONCURSOS, ESDEVENIMENTS I MOLT MÉS, SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s