Les 9 millors destinacions per gaudir de la tardor


Acomiadar-nos de l’estiu mai és agradable, ho sabem… Però, i si et diem que la tardor és una de les èpoques més boniques per viatjar? Aquesta estació ens regala temperatures més suaus, i la natura ens sorprèn amb una explosió de mil colors que tenyeixen el paisatge. Verds, marrons, grocs i ocres transformen muntanyes i boscos, creant postals totalment màgiques que només pots veure en aquests mesos. Et descobrim alguns dels llocs més bonics per visitar aquesta tardor!

Alta Savoia amb Chamonix

Fes una escapada per tastar el paisatge singular de l’Alta Savoia, a la regió francesa de l’Alvèrnia-Roina-Alps. Aquí hi trobaràs precioses valls amb muntanyes tan emblemàtiques com el Mont Blanc, el sostre d’Europa, magnífics llacs, petites ciutats plenes d’història i poblets de muntanya encantadors.

La seva capital, Annecy, és una de les visites obligades. La ciutat es troba a la riba del llac del mateix nom, envoltat pels massissos de Bornes i Bauges, amb cims que superen els 2.000 metres d’alçada. Passeja vora el llac, i assistiràs a l’espectacle immòbil que ofereixen els cims i la neu dels Alps reflectides en unes aigües de blaus que van del turquesa a l’anyil. Sovint hi veuràs velers, canoes i gent fent windsurf que aprofiten la grandesa del llac i els seus perennes vents alpins.

Aquesta pintoresca ciutat francesa és símbol de la nova “bonne vie”.  Annecy és coneguda com la Venècia de França pels nombrosos canals que surten del llac. El seu centre històric medieval és herència del seu passat comercial, i les seves cases, de finestrons d’influència itàlica però de façanes franceses, són un acolorit conjunt de destresa arquitectònica, algunes pengen sobre el riu i altres s’enfilen pel vessant que condueix al castell. T’encantarà el Palais d’Isle, un complex fortificat construït al segle XII assentat sobre una diminuta illa del riu Thiou. Aquest edifici singular va servir tant de palau com de presó, i és avui dia un dels més fotografiats de França.

Estàs en terra de pastors i ramaderia, no deixis de passar per la Plaça Sainte-Claire per gaudir dels nombrosos formatges de muntanya de la zona:  el Tome des Bauges, d’escorça florida i el seu sabor fort i cremós o el més conegut Beaufort, d’estil gruyères. No deixis de tastar la fondue Savoyarde, que barreja diversos formatges de la zona i s’acompanya amb embotits de muntanya.

Des d’Annecy podràs ver diverses excursions que et permetran gaudir d’indrets molt singular. Descobreix Yvoire, una petita meravella medieval a la riva del llac Léman, inclosa en els “Pobles més bonics de França”. Aquest poble es manté en essència, tal com el va dissenyar el Compte Amadeu V de Savoia. Passejar pels seus cuidats carrerons medievals plens de flors és una experiència imprescindible.

No et pots perdre Chambéry, l’antiga capital del ducat de Savoia, que va ser independent fins al segle XIX que es va unir a França. És una ciutat tranquil·la, que convida a passejar i a descobrir. És molt recomanable visitar el Castell dels Ducs de Savoia, un conjunt d’edificis on van viure els ducs i que ara és seu de la Prefectura i el Consell General. La seva singularitat és que daten del segle XIII fins el segle XIX.

Passeja pels seus carrerons, on destaca el carrer Basse-du-Château, el més antic de la ciutat que data del segle XIV. A través d’algun passadís podràs passar a la Rue de la Juiverie i descobrir el laberint de carrerons de l’antiga ciutat on descobriràs patis encantadors.  Continua cap a la Place Saint Léger, la Place Metropole, la Rue Croix d’Or i arriba fins la Font dels Elefants, un dels elements més característics de la ciutat.

Et recomanem que visitis les Gorges du Fier, un profund canó excavat pel riu a la roca, que és un dels llocs naturals més destacats de França. Es fa un recorregut curt, avançant per una pasarel·la penjada sobre les roques veient el recorregut del riu des de sobre.

Una visita obligada des d’Annecy és arribar fins a Chamonix, la porta natural al Montblanc, on podràs descobrir llocs tan emblemàtics com l’Aiguille du Midi o la Mer de Glace. L’Aiguille du Midi es troba a 3.842 metres d’alçada sobre el nivell del mar, i s’hi accedeix des d’un telefèric que en 20 minuts puja des del centre de Chamonix. Des de les seves terrasses, les vistes dels Alps són extraordinàries sempre que faci bon temps (convé que t’informis abans de pujar i comprar el bitllet).

Visitar la Mer de Glace és més fácil, cal pujar amb tren cremallera fins a Montenvers situat a 1.913 metres d’alçada. Només sortir de l’estació, estaràs davant de la glacera més llarga de França, que malauradament està retrocedint de forma alarmant els darrers anys degut a l’escalfament global. Hi podràs fer diverses activitats: la Gruta de Gel, que et permet entrar al cor de la glacera; Baixar al peu de la Glacera, pel que cal fer un bon tram a peu i un tros de via ferrata o fer alguna de les nombroses rutes de senderisme.

El Luberon

El Luberon és considerat el cor de la Provença, un territori situat al costat dels massissos del Luberon i Les Monts de Vaucluse replet de preciosos poblets envoltats de vinyes, roures i oliveres. És el lloc ideal del turisme slow, una terra que rep un turisme de qualitat convidant a frenar el nostre ritme habitual i impregnar-se de pau: una passejada en bicicleta, un mercat de productors locals, un aperitiu amb els amics a la plaça del poble ombrejada per arbres centenaris, un concert sota les estrelles…

No només compta amb dos dels pobles més bonics de França, Gordes i Lourmarin, sinó amb una multitud de poblets encantadors units per carreteres bucòliques. Els pobles del Luberon tenen la particularitat d’estar enfilats al massís del Luberon o a Les Monts de Vaucluse, raó per la qual se’ls coneix com a villages perchés.

Tots els municipis que formen part del Luberon es troben dins els límits territorials del Parc Natural Regional del Luberon, i han conservat el seu centre històric i arquitectura característics: als nuclis antics del poble es mantenen les cases burgeses, i, a les zones rurals, les granges i les cases de camp típiques. Gordes i Lourmarin, dos dels pobles del Luberon, formen part de la classificació dels “pobles més bonics de França”. Molt a prop es troben altres poblacions com Menerbes, Roussillon o Vénasque que també es troben dins d’aquesta classificació. Això ens permet fer-nos una idea de la gran bellesa d’aquesta zona!

Una de les rutes més icòniques del territori són les de la lavanda, recorrent alguns dels indrets més coneguts de la Provença. Probablement la imatge més coneguda del Luberon sigui l’Abadia de Senanque envoltada de camps de la lavanda florits.

És una terra de sabors genuïns, on els olis d’oliva, els vins, la fruita i la verdura han inspirat a cuiners de renom per preparar plats provençals llegendaris. Els seus mercats estan replets de fruites i verdures acolorides que es poden adquirir directament dels productors locals. Aquí és possible trobar-hi productes de l’hort recollits aquell mateix matí i apreciar els sabors més exquisits dels aliments de la zona.

Llegeix l’article: “Els 10 llocs amb més encant del Luberon”

La Selva Negra

Com si d’un romàntic conte de fades es tractés, la regió alemanya de la Selva Negra és un idíl·lic racó del món replet de poblets màgics, bruixes, fades, coves misterioses i boscos laberíntics. Els famosos germans Grimm es van inspirar en la màgia d’aquesta regió per crear alguns dels contes que ens han acompanyat durant la nostra infància, com “Hänsel i Gretel”, “El Patufet” o “Blancaneus”.

Part de la màgia de la Selva Negra resideix en què està situada en un massís muntanyós a la regió de Baden-Württemberg, fet que concedeix als seus paisatges un espectacle únic de verdor i aigua clara en forma de rius, llacs i cascades. Hi ha qui diu que el seu nom es deu al mantell de foscos avets que cobreix el territori, però probablement la versió més acceptada és que els romans li van atribuir aquest nom per la profunditat dels seus boscos.

Un dels motius pel qual és coneguda la Selva Negra és pel seu art rellotger, i per acollir alguns dels rellotges de cucut més grans del món. Fins i tot, existeix una Ruta Alemanya dels Rellotges de Cucut al llarg de gairebé 320 kilòmetres a través d’alguns pobles i indrets naturals. A banda d’acostar-se una mica més a aquesta forma artística tan peculiar, es pot gaudir dels encants dels seus paisatges i de la seva història artesana. A més, una gran quantitat de fàbriques de rellotges, tallers i estudis de dissenyadors ofereixen als visitants una visió molt propera d’aquest ofici tan característic a la regió.

Descobreix Friburg, una joia històrica al mig de la Selva Negra caracteritzada pels seus edificis històrics i pintorescos carrerons. Un dels seus trets més característics són els seus rierols, d’aigua neta i poc profunda alimentats amb aigua del riu Dreisam. Stuttgart t’encantarà si , a més d’agradar-te la natura, ets un amant del vi. Les vinyes formen part de la fisonomia de la ciutat i envaeixen des de les zones més assolellades fins als turons que l’envolten. Mainau és un espectacle floral a cada pas, coneguda com “l’illa de les flors”, i Triberg presumeix de ser el bressol mundial dels rellotges de cucut.

Llegeix l’article: “La Selva Negra i els rellotges de cucut més grans del món”

La Dordonya-Perigord

La Dordonya-Perigord és una de les millors zones per gaudir dels paisatges de tardor gràcies a la seva situació, en una regió de boscos, turons i camps de cultiu banyada per les aigües del riu Dordonya. L’oficina de turisme de la Dordonya ha dividit la regió del Perigord en quatre comarques, segons el color predominant en cadascuna d’elles, tot i que calgui molta imaginació per distingir cada gamma cromàtica: Negre, Blanc, Verd i Porpra.

Perigueux és la capital del departament de la Dordonya i la ciutat més gran del Perigord. Aquesta petita ciutat pot presumir d’un preciós casc antic medieval format per estrets carrerons i façanes de pedra blanca, extreta de les pedreres que donen nom a la comarca del Perigord Blanc. En el seu bonic casc històric hi trobem bars, terrasses i botigues de delicatessen, que venen al carrer tot tipus de productes derivats de l’ànec i l’oca.

Al Perigord Negre hi trobem pobles tant característics com Sarlat-la-Caneda, un dels grans tresors de la zona que transporta als visitants a l’Edat Mitjana. El seu cor medieval és la place de la Liberté, flanquejada per edificis històrics i cafès. Molt a prop i seguint el curs del Dordonya, trobaràs un paisatge de boscos plens de castells, torres i petits llogarets de l’època feudal. El poble de Beynac-et-Cazenac és un altre dels plats forts de la regió.

Si ens endinsem en el Perigord verd, ens trobem amb Brantome, anomenada la “Venècia Verda”, on podrem admirar la font Saint-Sicaire, el molí de la abadia, així com la abadia benedictina amb el seu claustre, església i campanar del segle XI, un dels més antics de França. No ens podem oblidar del seu pont, únic en el seu gènere, que ens permetrà accedir al pintoresc “jardí dels monjos” i al cor del poble.

I per últim, ens traslladem al Perigord Porpra, conegut per ser terra de vins. La seva capital, Bergerac, és una adorable vila medieval que deu la seva fama a Cyrano de Bergerac. A més, de practicar enoturisme, és imprescindible seguir les empremtes històriques que guarden els castells de conte que l’envolten com Monzabillac, Bridoire o Montaigne.

Llegeix l’article: “Dordonya-Perigord: valls, coves, castells i pobles”

El Matarranya

Situada a la província de Terol, la comarca del Matarranya, al Baix Aragó, fa de terra frontera entre Catalunya i l’Aragó. El seu entorn natural únic, fortament influenciat pel Mediterrani, fa que se la conegui com la Toscana espanyola. Aquesta proximitat de territoris fa que hi hagi molts punts comuns de cada zona, com poden ser la llengua, la cultura, el paisatge o la gastronomia entre d’altres.

En aquest particular territori hi trobem pintorescos pobles d’aspecte medieval com Vall-de-Roures, Beseit, Calaceit i La Freixneda. Tots ells atresoren gran quantitat de riquesa monumental i han estat declarats Conjunt Històric Artístic, a més de formar part dels “Pobles més Bonics d’Espanya”.

La zona transporta al visitant a un entorn de pau, d’aire pur i la sensació de tenir el rellotge aturat en el temps. El seu paisatge és més semblant al paisatge mediterrani que no pas al paisatge sec i àrid de la seva capital, Terol. Descobriràs que està plena de rius i corrents d’aigua que la dibuixen de verd entre les seves roques. Els dies més calorosos de l’estiu, habitants i turistes es banyen als seus gorgs naturals d’aigües transparents, envoltats de roques amb formes esculturals i amb l’olor de pi, romaní i farigola que ho inunda tot.

Algunes de les activitats que pots fer al Matarranya són meravellar-te amb els seus pobles medievals, gaudir del seu entorn natural únic tot fent senderisme o delectar-se amb la seva gastronomia, on destaquen els olis d’oliva, embotits de qualitat i rebosteria feta en forns de llenya.

Llegeix l’article: “Una ruta pel Matarranya, la Toscana aragonesa”

Sòria

Sòria és la gran desconeguda per a molts viatgers, una autèntica joia que no et pots perdre. Descobreix la província menys poblada d’Espanya, trobaràs paisatges d’una bellesa natural increïble que conviden a desconnectar, poblets de pedra, història i art.

Abans de pujar a la muntanya, entre pins i pobles de pedra hi trobaràs la ciutat de Sòria, que compta amb grans atractius i molta història tot i ser una localitat petita.

El Parc Natural Cañón del Río Lobos està ubicat a les províncies de Sòria i Burgos, un singular espai sobre l’eix d’un profund canó d’escarpats farallons. No deixis de descobrir el paisatge de la Laguna Negra, la foscor de les seves aigües i el misteriós paisatge de muntanya ha fascinat a l’home des de temps immemorials tal i com mostren les nombroses llegendes que envolten aquest lloc conegut com l’“abeurador de llops”.

No et pots perdre Vinuesa, un bonic poble de tradició ramadera que és remunta a l’Edat Mitjana. Descobreix la comarca coneguda com “La Tierra del Burgo”. La seva capital és el Burgo de Osma, el seu conjunt històrico-artístic és un dels llegats culturals més importants de la província en el que destaca especialment la seva catedral romànica, gòtica, barroca i neoclàssica. Calatañazor és un altre dels pobles més característics de Sòria. Berlanga de Duero i Numància completen els indrets imprescindibles d’aquesta província!

Llegeix l’article: “Sòria, una terra medieval per descobrir amb calma”

Almeria i Cap de Gata

Almeria és una gran desconeguda, un territori on el mar i el desert conviuen amb l’horta més fèrtil d’Europa. El Parc Natural Cabo de Gata-Níjar és un paradís al Mediterrani. És el destí ideal per als qui encara aprecien els pocs llocs de costa mediterrània lliures de l’urbanisme i la massificació turística. Aquí gaudiràs del plaer de trobar una cala totalment deserta a ple estiu, llargues nits estrellades, menjar “pescaíto frito” davant del mar i passejar per camins flanquejats per pites i figueres de moro. I molt a prop del mar, el desert de Tabernas que amaga un tresor de la cultura cinematográfica europea… A l’interior descobriràs els els poblets de l’Alpujarra Almeriense de sabor àrab, amb carrerons estrets i costeruts.  Què més es pot demanar?

Deixa’t meravellar per penya-segats salvatges que et regalaran vistes espectaculars. I, amb ells, platges naturals paradisíaques banyades per tranquil·les aigües blau turquesa, però també platges urbanes amb tot els equipaments. Una de les platges més famoses de Cap de Gata és la platja de los Genoveses, una de les platges verges de San José, poble de pescadors que atrau a multitud de turistes.

Algunes de les activitats imprescindibles són observar flamencs rosats a las Salinas, visitar la duna fossilitzada més gran del parc a Los Escullos, gaudir d’una posta de sol a l’Arrecife de las Sirenas, visitar els seus pobles blancs, descobrir l’escenari on s’han gravat multitud de produccions western al desert de Tabernas i, per suposat, tastar la seva deliciosa gastronomia.

Llegeix l’article: “Cap de Gata i Almeria, un refugi entre el desert i el Mediterrani”

Ruta dels Pobles Blancs

La Ruta dels Pobles Blancs és un recorregut que has de fer com a mínim una vegada a la vida. Entre Cadis i Màlaga hi trobem un conjunt de pobles que semblen escalar entre les muntanyes, com raïms de cases blanques que ens ofereixen una imatge pintoresca d’aquesta zona. El nom de “pobles blancs” prové de l’antic costum dels habitants d’emblanquinar les façanes de les seves cases, tant per higiene com per refrescar-les de la calor, guarnint-les amb testos de flors de vius colors i creant una imatge màgica.

Aquesta ruta travessa al nord la Serra de Cadis, on trobem un paisatge declarat reserva de la biosfera, un entorn natural privilegiat ple de senders i canons, el Parc Natural Serra de Grazalema, amb una flora i fauna molt variada, essent la zona més plujosa de tot Espanya, i el Parc Natural dels Alcornocales, la sureda més important de la península ibèrica, catalogat com “una de les deu meravelles naturals d’Europa”.

Arcos de la Frontera és un dels pobles més bells, considerat la porta d’entrada a la Ruta dels Pobles Blancs. Ronda és un dels més populars, assentat sobre un barranc d’uns cent metres de profunditat conegut com el Tajo. Descobreix Setenil de las Bodegas, immers entre grans roques, i visita alguna de les seves cases-cova. Ubrique, Vejer de la Frontera o Zahara de la Sierra completen el viatge.

Si vols fer alguna parada extra pots visitar Màlaga, Jerez de la Frontera o Sanlúcar de Barrameda, localitats amb una gran vida als carrers. Fins i tot, si tens temps, pots fer una visita en vaixell al Parc Natural de Doñana!

Llegeix l’article: “Ruta dels Pobles Blancs, l’herència d’al-Àndalus”

Congost de Mont-rebei i Parc Astronòmic del Montsec

El Congost de Mont-rebei és l’únic gran congost de Catalunya que es manté més o menys verge, sense que el travessi cap carretera, ferrocarril o línia elèctrica. És una vall estreta que ha fet el Noguera Ribagorçana al seu pas per la Serra del Montsec. El millor és fer-hi un passeig a peu pel camí esculpit a la roca, lliure d’infraestructures, que el converteix en un espai d’alt valor ecològic i en un punt d’observació de la fauna salvatge que fa vida en aquest agrest i singular paisatge pre-pirinenc. L’itinerari està situat a uns 500 metres d’alçada i sense baranes de seguretat, per la qual cosa no és aconsellable per a persones amb vertigen o per a nens petits.

Molt a prop es pot visitar la Muralla de Finestres, també anomenada la Muralla Xina per la seva similitud, tot i que en aquest cas ha estat construïda de forma totalment natural al costat aragonès de la Serra del Montsec.

Sabies que el Pallars Jussà està reconegut com a destí turístic Starlight per fer observació astronòmica? No deixis de fer una visita al Parc Astronòmic del Montsec i més concretament al Centre d’Observació de l’Univers, on podràs conèixer els telescopis, el planetari i observar la lluna i el firmament.

Si t’ha agradat el que t’hem explicat i t’hem despertat ganes de fer alguna d’aquestes escapades, t’ho posem molt fàcil! Posa’t en contacte amb Promoviatges trucant al 93 748 43 30 i t’informarem de tot. Consulta totes les nostres escapades en grup i a mida a www.promoviatges.cat
SI VOLS REBRE AL TEU EMAIL INFORMACIÓ SOBRE DESTINACIONS, CONCURSOS, ESDEVENIMENTS I MOLT MÉS, SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s