Ruta dels Pobles Blancs, l’herència d’al-Àndalus


La Ruta dels Pobles Blancs és un recorregut que has de fer com a mínim una vegada a la vida. Entre Cadis i Màlaga hi trobem un conjunt de pobles que semblen escalar entre les muntanyes, com raïms de cases blanques que ens ofereixen una imatge pintoresca d’aquesta zona. El nom de “pobles blancs” prové de l’antic costum dels habitants d’emblanquinar les façanes de les seves cases, tant per higiene com per refrescar-les de la calor, guarnint-les amb testos de flors de vius colors i creant una imatge màgica. En aquesta zona perviuen històries del que va ser la vida quotidiana d’al-Àndalus, el traçat urbanístic dels seus carrers, l’economia lligada al conreu de l’olivera, la producció artesana d’articles de pell i fins a una presència marcada en el nom de la majoria dels pobles que la conformen com Benamahoma que significa “la casa de Mahoma”, Alcalà (el castell), Algar (la cova) o Zahara (la fortalesa).

Aquesta ruta travessa al nord la Serra de Cadis, on trobem un paisatge declarat reserva de la biosfera, un entorn natural privilegiat ple de senders i canons, el Parc Natural Serra de Grazalema, amb una flora i fauna molt variada, essent la zona més plujosa de tot Espanya, i el Parc Natural dels Alcornocales, la sureda més important de la península ibèrica, catalogat com “una de les deu meravelles naturals d’Europa”.

Hi ha molts punts on començar la ruta, l’important es que no et perdis cap d’aquests pobles!

ARCOS DE LA FRONTERA

Vist des de la llunyania, Arcos ofereix una bonica imatge d’un turó als peus del qual corre el riu Gualadete. De prop, el seu atractiu és monumental, cal recórrer els seus carrerons blancs farcits de testos amb flors de colors i admirar les vistes bellíssimes d’altres pobles blancs de la comarca que ofereix el “Balcón de la Peña”. Aquest poble està considerat la porta d’entrada a la Ruta dels Pobles Blancs. És un bon començament, oi?

GRAZALEMA

El poble que dóna nom a la magnífica serralada i situat en el seu punt més alt. Presumeix de tenir una encantadora plaça major, carrers empedrats, casalots pairals, esglésies i un mirador, el de “Peñascos”, que convida a quedar-se una estona gaudint de la panoràmica. Com a imprescindible, cal visitar els seus tallers artesanals on es teixeix la llana merina amb la que asseguren que es confeccionen algunes de les millors mantes del món.

RONDA

Ronda és una mica diferent dels altres pobles de la ruta. És un lloc molt popular que ha cridat l’atenció de milers de turistes de tot el món i de molts personatges il·lustres com Ernest Hemingway, Orson Wells o Michele Obama.  Situada en un enclavament estratègic, està envoltada de muntanyes i assentada sobre un barranc d’uns cent metres de profunditat, conegut com el Tajo. Cada cantonada, cada carrer i cada edifici tenen una història per explicar, un detall ocult o una influència de temps passats que pots reconèixer amb facilitat. Cal dedicar una estona a gaudir de les impressionants vistes de la Serrania de Ronda des d’algun dels miradors de la ciutat. Passeja pel Passeig dels Anglesos al caure la tarda, sens dubte t’enamoraràs d’aquest indret.

Descobreix en grup la Ruta dels Pobles Blancs

SETENIL DE LAS BODEGAS

Setenil de las Bodegas es troba a immersa en les grans roques que formen el poble. Els carrers, les cases i els negocis es troben excavats a la roca, i, passejant pels seus carrers, quedaràs impressionat per la sensació vertiginosa de caminar sota pedres descomunals. Anima’t a visitar alguna de les seves cases-cova i no oblidis fer una parada en alguns dels seus bars completament excavats a la roca. T’impressionarà!

UBRIQUE

T’encantarà aquest raconet de Cadis, situat al cor de dos importants parcs naturals d’Andalusia com són Sierra de Grazalema i el d’Alcornocales. Gràcies a això, Ubrique està envoltat d’un entorn natural espectacular que convida a endinsar-se en els seus senders i deixar-se emportar per les espectaculars vistes.

Descobreix el secret de per què surten d’aquí les pells adobades que serveixen de matèria primera a firmes tan aclamades com Gucci o Dior. Aquí, petits i grans comerços s’han dedicat durant anys a la fabricació i venda d’articles de pell, atorgant al poble un gran reconeixement en el sector de la marroquineria amb cuir i obtenint alguns dels millors productes de pell als millors preus del mercat.

VEJER DE LA FRONTERA

Aquest bellíssim poble gadità, situat a la part alta d’un esvelt turó, està a 190 metres sobre el nivell del mar i a tan sols 10 km de la platja d’El Palmar, que pertany al seu terme municipal. La seva estratègica situació va fer que Vejer fos enclavament de les més antigues civilitzacions, que han deixat petjada en la seva fisonomia. Un element característic de la silueta de Vejer són els molins de vent, amb una estructura de parets gruixudes. Alguns d’aquests molins es troben en funcionament, com el Molí fariner de San Francisco, el de San José o el de San Antonio.

ZAHARA DE LA SIERRA

Un altre poble de postal, de casetes blanques apinyades en carrers estrets i costeruts, places i miradors, esglésies i ermites d’estil barroc i un castell rematat per una torrassa nassarita des de la que es gaudeix d’una vista impagable. Per si això fos poc, als seus peus hi trobaràs les aigües turquesa de l’embassament El Gastor.

I SI VOLS AFEGIR UN EXTRA AL TEU VIATGE…

Fes una parada a Màlaga, que ha estat inclosa recentment entre el top 10 de les ciutats europees amb més qualitat de vida. Descobreix el seu centre històric, el Castell de Gibralfaro, l’alcassaba, la catedral coneguda com “La Manquita”, el Museu Picasso, el Museu Carmen Thyssen i el modern Centre Pompidou. Oblida’t de les dietes a Màlaga, no podràs resistir voler provar-ho tot! Et recomanem sens dubte tastar els “espetos de sardines”, però, si ho prefereixes, també tens una gran selecció de peix i marisc.

A la província de Cadis no et pots perdre Jerez de la Frontera i Sanlúcar de Barrameda.  Jerez és famosa pels seus vins, únics al món. De fet, la ciutat ha estat qualificada dins el top 10 de destinacions enoturístiques imprescindibles. Acostat a conèixer algun dels seus emblemàtics cellers, com Tio Pepe, Sánchez Romate o Bodegas Tradición. Després, fes unes tapes en algun “tabanco”, els típics bars de la ciutat. Una de les activitats curioses que es poden  fer a Jerez és veure l’espectacle de la Real Escuela de Arte Ecuestre, anomenat “Cómo bailan los caballos andaluces”.

Arriba fins a la costa, a Sanlúcar de Barrameda, i acosta’t a Bajo de Guia, un racó on el temps es para. Gaudeix d’uns bons llagostins, unes “tortitas de camarones” i una mançanilla, el vi més típic de la zona. Descobreix aquest lloc únic, situat a la desembocadura del riu Guadalquivir amb una història lligada al comerç amb les Amèriques i, més tard cap al segle XIX, a l’estiueig de famílies de nobles i aristòcrates. Des de Sanlúcar pots fer una visita en vaixell i tot terreny al Parc Natural de Doñana, descobrint les maresmes de Bonanza, un important ecosistema on habiten infinitat d’aus. Tota una experiència!

Si estàs pensant en fer la Ruta dels Pobles Blancs i t’ha agradat el que t’hem explicat, truca’ns al 93 748 43 30 i informa’t sobre el nostre viatge en grup reduït, amb tot inclòs i guia acompanyant.

SI VOLS REBRE AL TEU EMAIL INFORMACIÓ SOBRE DESTINACIONS, CONCURSOS, ESDEVENIMENTS I MOLT MÉS, SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s