Natàlia Boronat: “Rússia és fascinant perquè mostra l’experiment que va representar la Unió Soviètica per la història del planeta”


El país més gran del món ofereix infinitat de possibilitats al viatger complint totes les expectatives. Els més artistes es meravellaran amb els seus prestigiosos museus, i els amants de l’arquitectura descobriran un nou món amb les seves fortaleses emmurallades, palaus i glans esglésies ortodoxes. Per aquells qui busqueu anar més enllà de Moscou i Sant Petersburg, i conèixer la Rússia més rural allunyada de les grans ciutats, la resposta és clara: l’Anell d’Or. Aquesta ruta reuneix més de mil anys d’història ortodoxa russa a través de ciutats medievals, monestirs, esglésies, catedrals i krèmlins.

Al blog d’aquesta setmana entrevistem a la Natàlia Boronat, una periodista catalana que considera Rússia la seva segona llar. A dia d’avui, col·labora amb diferents mitjans de Comunicació, combinant la seva feina com a periodista amb la de guia de viatges. La Natàlia serà una de les guies del nostre viatge a Rússia, i avui coneixerem una mica més d’on ve la seva passió per aquest país.

  1. Alguna vegada t’havies plantejat combinar la teva professió de periodista amb ser guia de viatges?

Des de fa molts anys he combinat el Periodisme amb el món dels viatges, fent de guia acompanyant i ajudant empreses del sector turístic a Rússia. Crec que en certa manera són vessants diferents d’una mateixa cosa:  transmetre informació i donar a conèixer coses.

  1. Aquest any acompanyaràs un dels nostres grups que viatjaran a Rússia, el país més gran del món. Què et va portar a voler conèixer aquest país i quantes vegades l’has visitat?

Als anys 1990 em va començar a atraure aquell món que anava apareixent a l’altra banda del teló d’acer i vaig començar a estudiar rus. No podria comptar les vegades que hi he estat… Rússia és la meva segona casa.

Des de 1997, que vaig anar a estudiar un quadrimestre a Sant Petersburg, he passat molt més temps a Rússia que a Catalunya. Havia estudiat Periodisme i Filologia Eslava i, un cop acabada la universitat, me’n vaig anar a treballar de professora de català a Sant Petersburg, amb un programa de la Generalitat. Després van venir les feines de Turisme i de Periodisme.

  1. Si algú et pregunta què té Rússia que no tenen altres destinacions, què li diries?

A més dels paisatges i la natura, a tot arreu on viatgem anem trobant empremtes de diferents períodes que han configurat la història i les gents que hi viuen, i això fa que cada territori sigui únic. En el cas de Rússia, és fascinant el pes de l’experiment que va representar la Unió Soviètica que ha marcat tant la història del segle XX i XXI a tot el planeta.

  1. Si t’haguessis de quedar amb una sola cosa del país, quina seria?

Passejar pels carrerons de vora els canals i rius de Sant Petersburg.

  1. El passat soviètic del país pot fer que, a primera vista, pensem que la russa és una societat molt freda i poc acollidora. Creus que és així?

En absolut. El primer contacte pot resultar fred perquè tenen codis culturals molt diferents de les societats mediterrànies, però la societat russa, i no podem parlar només de russos perquè hi ha molts pobles diferents, destaca per la seva hospitalitat.

  1. Rússia es caracteritza per albergar una gran quantitat de temples ortodoxos amb una arquitectura molt característica. Com es viu la religió en el dia a dia del país? És molt visible?

Des de la desintegració de la Unió Soviètica hi ha hagut un ressorgiment de les religions. A Rússia les religions, diguem-ne autòctones, són el cristianisme ortodox, l’islam, el budisme i el judaisme. En el cas del cristianisme ortodox aquest ressorgiment es pot copsar a les esglésies i monestirs de la Rússia europea i com es tornen a celebrar obertament les festes del calendari religiós. Sociològicament és interessant observar com es tornen a buscar les arrels religioses i històriques d’abans del 1917.

  1. El nostre viatge combina la visita de grans ciutats com Moscou i Sant Petersburg amb la ruta de l’Anell d’Or, durant la qual es pot conèixer la part més rural. Creus que és una bona combinació?

Visitant Sergiev Posad, Vladímir i Suzdal, es veu una mica el món rural i aquestes ciutats antigues medievals que són molt interessants. És una bona combinació perquè són distàncies reals, tot i que per endinsar-nos a la Rússia profunda hauríem d’anar més lluny.

  1. Per a molts, un punt important a l’hora de descobrir una cultura és a través de la seva gastronomia. És molt diferent a la catalana?

Sí. És una cuina on les sopes són molt importants, també es fan molts plats basats en farina o amb patata, i  s’utilitzen moltes tècniques per marinar i fumar els productes. Cal dir també que és variada perquè té influència dels diferents pobles que conformen el país i també del Caucas i d’Àsia Central.

  1. Per acabar, a quin tipus de viatger li recomanaries aquest viatge?

A tothom que tingui curiositat per conèixer Rússia i endinsar-se en la història d’aquest país del qual solem tenir una visió esbiaixada, o poc completa, perquè les notícies que ens arriben d’allà no sempre són bones.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s