La Selva Negra i els rellotges de cucut més grans del món


Com si d’un romàntic conte de fades es tractés, la regió alemanya de la Selva Negra és un idíl·lic racó del món replet de poblets màgics, bruixes, fades, coves misterioses i boscos laberíntics. Els famosos germans Grimm es van inspirar en la màgia d’aquesta regió per crear alguns dels contes que ens han acompanyat durant la nostra infància, com “Hänsel i Gretel”, “El Patufet” o “Blancaneus”.

Part de la màgia de la Selva Negra resideix en què està situada en un massís muntanyós a la regió de Baden-Württemberg, fet que concedeix als seus paisatges un espectacle únic de verdor i aigua clara en forma de rius, llacs i cascades. Hi ha qui diu que el seu nom es deu al mantell de foscos avets que cobreix el territori, però probablement la versió més acceptada és que els romans li van atribuir aquest nom per la profunditat dels seus boscos.

Un dels motius pel qual és coneguda la Selva Negra és pel seu art rellotger, i per acollir alguns dels rellotges de cucut més grans del món. Fins i tot, existeix una Ruta Alemanya dels Rellotges de Cucut al llarg de gairebé 320 kilòmetres a través d’alguns pobles i indrets naturals. A banda d’acostar-se una mica més a aquesta forma artística tan peculiar, es pot gaudir dels encants dels seus paisatges i de la seva història artesana. A més, una gran quantitat de fàbriques de rellotges, tallers i estudis de dissenyadors ofereixen als visitants una visió molt propera d’aquest ofici tan característic a la regió.

Si t’ha agradat el que has llegit fins ara i estàs pensant en fer una ruta per la màgica Selva Negra, ets al lloc indicat! T’expliquem els llocs que no pots deixar de visitar si vols esprémer tota la seva essència.

Friburg, la ciutat més ecològica d’Alemanya

Prendre’s una copa de vi en una de les seves festes, gaudir d’una idíl·lica passejada pel seu casc antic entre edificis mil·lenaris o fer una excursió per la natura circumdant. Friburg és una joia històrica al mig de la Selva Negra caracteritzada pels seus edificis històrics i pintorescos carrerons. La porta medieval de Schwabentor, les precioses façanes de les cases i la seva catedral formen un apassionant contrast al costat de l’arquitectura moderna i orientada al futur.

Un dels seus trets més característics són els seus rierols, d’aigua neta i poc profunda alimentats amb aigua del riu Dreisam. Els canals flueixen per incomptables carrerons del casc antic i grans i petits no dubten en submergir-hi mans i peus. Diu la llegenda, que qui posa el peu en un d’aquests rierols està destinat a casar-se amb un noi o noia de la ciutat.

Friburg és considerada la ciutat més ecològica d’Alemanya, aconseguint grans èxits en aquest camp en sentit econòmic i ecològic, en investigació i en l’ús de les energies renovables. Diverses infraestructures com parcs, hotels i centres d’investigació estan dedicades a seguir complint aquest propòsit de “Ciutat Verda”. Fins i tot, existeix un gran barri ecològic anomenat Vauban conegut arreu del país per establir polítiques verdes com restriccions de tràfic, compromís ciutadà i de construcció de comunitat i un model de vida molt sostenible per als seus habitants.

Stuttgart, calma i serenitat en un entorn idíl·lic

Aquesta ciutat està rodejada de bonics paisatges i travessada pel riu Neckar. El centre de la ciutat és petit i permet ser recorregut a peu, admirant cada detall del seu bonic casc històric. El cor d’aquesta localitat és la plaça Schloss, situada a la confluència de molts carrers importants com l’artèria comercial de la ciutat, Königstrasse. Tot i que el seu nucli antic va ser destruït durant la Segona Guerra Mundial, molts dels seus monuments i edificis històrics van ser reconstruïts, com el Fruchtkasten o el castell Vell, avui dia convertit en el museu Nacional de Wurtemberg.

Més de la meitat de la superfície de Stuttgart està coberta de parcs i llacs. Rodejada de boscos, turons i extensos camps de vinyes, proporcionen tota la serenitat i calma que necessites per viure una escapada de somni per la Selva Negra. Un total de 8 quilòmetres de parcs, des dels jardins del Palau o Schlossgarten fins al Killesberg, formen una de les zones verdes més grans del país. Enormes arbres, caminets serpentejants, llacs, fonts, flors… un oasi al mig de la ciutat!

Stuttgart t’encantarà si, a més d’agradar-te la natura, ets un amant del vi. Les vinyes formen part de la fisonomia de la ciutat i envaeixen des de les zones més assolellades fins als turons que l’envolten. Nombroses tavernes, bodegues i cooperatives et permetran acostar-te una mica més a aquest món i provar els vins més típics d’aquesta regió, com el trollinger i el riesling entre altres.

La cara més moderna de la ciutat la trobarem amb el Museu Mercedes-Benz, que mostra la història de l’automòbil inventat per Carl Benz el 1886. En ell es pot conèixer una mica més la seva història en el context de la tecnologia de l’època, la vida quotidiana, la història social i la cultura popular. Més de 160 automòbils de totes les èpoques són visibles en aquesta col·lecció, des dels més antics que es conserven fins a llegendaris cotxes de carreres i vehicles més futuristes.

Mainau, l’illa de les flors

Durant qualsevol època de l’any, l’”illa de les flors” és tot un espectacle a cada pas. Situada a la ciutat de Konstanz i bordejada pel llac que porta el mateix nom, es tracta d’un dels jardins botànics més impressionants del món. Aquesta illa s’ha convertit en una important destinació turística gràcies a les seves grans extensions de flors, i una part d’aquesta ja ha estat declarada espai cultural d’especial importància. La seva situació, a l’assolellat sud alemany i protegida pels Alps, ha caracteritzat aquesta illa amb un microclima mediterrani perfecte per convertir-se cada primavera en un jardí replet de flors i aus.

Entre les seves principals atraccions destaquen l’escala italiana com una cascada d’aigua i flors, les seves coníferes i sequoies gegants i els seus jardins de fruites tropicals. L’illa compta també amb alguns edificis emblemàtics com un castell, un restaurant i una església barroca, així com la Casa de les Papallones i un hivernacle de palmeres on també hi viuen algunes aus.

Triberg, el bressol del rellotge de cucut més gran del món

El poble de Triberg presumeix de ser el bressol mundial dels rellotges de cucut. Dos dels seus rellotges competeixen per ser reconeguts com els més grans del món. El rellotge de Schonach va ostentar el títol fins que van construir el segon, el d’Eble Uhren-Park. A ulls d’aquells viatgers menys interessats en el tema, els dos rellotges podrien passar desapercebuts per semblar boniques casetes.

El rellotge de Schonach va ser construït per Josef Dold i la seva pròpia filla és la que hi fa de guia turística als visitants. El d’Eble Uhren-Park és més gran, superant els 15 metres d’alçada i amb 6 tones de pes, formant part fins i tot del Llibre Guiness dels Records. La seva construcció va durar cinc anys i el cucut que treu el cap a l’exterior pesa al voltant de 150 quilos.

La tradició rellotgera encara tant present avui dia, no ha estat incompatible amb la modernització i progrés de les tècniques de fabricació, que ha anat experimentant canvis al llarg del temps. Gairebé a tots els municipis de la zona és possible visitar alguna fàbrica i emportar-se una joieta a un bon preu. El singular paisatge de la Selva Negra, les seves ciutats antigues i pintorescos poblets fan d’aquesta regió el lloc ideal per gaudir d’una escapada de natura, tradició i l’art de la rellotgeria.

Molt a prop, a la població de Titesee hi trobem una de les atraccions naturals més impressionants de la Selva Negra, un llac d’origen glaciar d’1,3 quilòmetres quadrats de superfície i amb 20 metres de profunditat, situat a una altitud de 850 metres. Convertit en un dels llacs més famosos d’Europa, està situat en un bell paratge natural rodejat d’un paisatge frondós d’avets i pins. La llegenda diu, que l’emperador Tito va quedar tan enamorat per la seva bellesa que el llac es va anomenar Titesee en el seu honor.

Si el que t’hem explicat t’ha convençut i t’agradaria saber més sobre aquesta regió, vine a descobrir la Selva Negra tu mateix!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s