Filipines, un paradís de 7.000 illes tropicals


Camps d’arròs verd intens, volcans, ciutats caòtiques i gent hospitalària: això és Filipines. Format per més de 7.000 illes, és un territori molt peculiar amb una marcada identitat pròpia, de platges paradisíaques quasi verges d’una banda i grans metròpolis de gratacels per l’altra. És un arxipèlag molt diferenciat del continent asiàtic, no només en termes geogràfics, sinó també per tenir una cultura molt diferenciada.

La seva peculiaritat principal és l’arrelat catolicisme present al país, fruit dels 350 anys de domini espanyol. D’altra banda, hi podem trobar grans centres comercials, cadenes de menjar ràpid i una gran difusió de l’anglès que denoten el seu passat com a colònia dels Estats Units. Tot i aquestes influències externes, Filipines ha aconseguit mantenir una identitat pròpia i un gran orgull nacional. Els filipins, alegres i acollidors, són uns fantàstics amfitrions!

Manila: centre social, econòmic i cultural

La capital de Filipines és Manila, una ciutat de la costa situada a l’illa de Luzón. És una localitat de contrastos molt marcats, on hi conviuen tant les tradicions típiques d’Àsia amb l’herència cristiana establerta pels espanyols. En ella s’hi barregen barris molt rics amb zones empobrides, i modernes edificacions construïdes després que la ciutat fos destruïda durant la Segona Guerra Mundial amb edificis històrics que mostren l’arquitectura colonial espanyola del segle XVII, com la ciutat d’Intramuros.

La zona colonial d’Intramuros és un indret molt interessant per explorar, ja que les esglésies, escoles i altres edificis construïts amb una visible influència espanyola fan difícil creure que ens trobem a una illa asiàtica! Dins d’aquesta ciutat emmurallada hi trobem el Fort de Santiago, la fortalesa espanyola més antiga de Filipines, construïda el 1571.

Un altre punt emblemàtic que no et pots perdre és el parc urbà de Rizal, situat al cor de Manila. No només és un indret acollidor perfecte per passar una estona relaxant, sinó que és també un recorregut per centenars d’anys d’història filipina, des del període espanyol fins l’actualitat.

Banaue i les seves terrasses d’arròs

Una de les imatges amb les que somia qualsevol persona que vol viatjar al Sud-est Asiàtic són els arrossars verds i infinits. L’illa de Luzón no acull només la capital del país, Manila, sinó que també acull una de les meravelles naturals més importants, les terrasses d’arròs de Banaue, protegides per la UNESCO i declarades Patrimoni Nacional. En aquesta regió el cultiu de l’arròs data des de fa més de 2.000 anys, activitat que li va guanyant més i més terreny a la muntanya. El resultat és un paisatge impressionant que no veuràs a cap altre lloc!

Molt a prop hi trobem Batad, un poblet perdut entre les muntanyes del centre-nord de Luzón. Les terrasses d’arròs de Batad són unes de les més espectaculars gràcies a la seva disposició en forma d’amfiteatre.

A la part nord de l’illa de Luzón, concretament a Sagada, hi trobem la Vall de l’Eco. Veurem el cementiri antic on els taüts de fusta pengen de la roca calcària. Un camí boscós ens portarà fins aquest indret misteriós. Existeixen diverses teories del perquè la ètnia Igorot sepultava així els seus ancestres, algunes expliquen que així els animals no els podien devorar o bé perquè estaven més a prop del cel.

Una curiositat és que en aquesta i altres poblacions filipines és molt típic moure’s amb jeepneys, el principal transport públic en moltes ciutats que complementa les línies d’autobusos regionals. Els primers eren tot terreny modificats que l’exèrcit dels Estats Units va abandonar després de la Segona Guerra Mundial, i que es van personalitzar amb detalls filipins com fars de colors i pintures. Els jeepneys tenen un cert atractiu cultural pels turistes ja que resulten molt pintorescos.

Bohol i els seus turons de xocolata

Al sud de les Bisaies Centrals es troba Bohol, una de les principals destinacions turístiques d’Àsia. Aquesta illa ofereix multitud d’atraccions als seus visitants, entre les que hi trobem platges de sorra blanca i fina, zones per bussejar i fer snorkel, paisatges naturals i cases i esglésies antigues.

Panglao, una de les illes de Bohol, és una destinació turística famosa per les seves platges de sorra blanca i les possibilitats de fer busseig que ofereix. A més, és una zona que permet accedir fàcilment a altres atraccions imprescindibles com els Turons de Xocolata, i permet veure fàcilment tarsiers, els primats més petits del món.

Els Turons de Xocolata o “Chocolate Hills” són una formació geològica que ha fascinat per igual a geòlegs i turistes que cerquen la millor foto de les Filipines. Es tracta de més de 12.000 turons de la mateixa mida coberts de vegetació durant l’època de pluges. Quan arriba l’època seca, la vegetació es vesteix de tons marró xocolata. Un gran espectacle de la natura!

Palawan, el paradís de Filipines

Les illes de Palawan són un paradís terrenal, i unes de les més boniques de Filipines. Amb gairebé 2.000 quilòmetres de costa i 1.780 illes, Palawan és el somni de tot viatger que busqui perdre’s entre la natura. Entre aquestes illes, la més important és l’illa que porta el seu mateix nom: Palawan. A més de regions de muntanyosa selva i platges de sorra blanca, el viatger que visiti Palawan es trobarà amb la Filipines més autòctona, de creences antigues i una forma de vida molt tradicional.

El Nido és la principal destinació turística de la regió de Palawan, format per 45 petites illes moltes de les quals atrauen als amants del busseig i l’snorkel d’arreu del món, així com d’altres esports aquàtics com el kayak. Per suposat, les seves espectaculars platges de sorra blanca i esculls de corall són un imprescindible!

Vols viure una experiència increïble? No et pots perdre el Parc Nacional Riu Subterrani de Puerto Princesa, ubicat a la ciutat que porta el mateix nom. Es tracta d’una reserva natural de 50 quilòmetres que va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1999. La seva superfície de més de 6.000 hectàrees està repleta d’espectaculars coves formades per roques on conviuen gran varietat d’ecosistemes, animals autòctons i espècies en perill d’extinció.

Filipines és per a tu si t’agraden els països de tradició marcada, la gent hospitalària, els paisatges naturals gairebé irreals i, per suposat, les platges infinites de sorra blanca i aigua turquesa. Un viatge per als que no es cansen de descobrir!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s