Eloi Pujol: “Al Japó s’hi ha d’anar amb la ment oberta i predisposat a viure noves experiències”


Els amants de la cultura asiàtica i les antigues tradicions no poden escollir un altre viatge que el Japó. És un país etern, on la vida tradicional es fusiona amb la modernitat més atrevida d’una manera molt natural perfecta per als addictes al desconegut. Alguna vegada has pensat com seria dormir en un ryokan o casa tradicional japonesa, estirar-se sobre un tatami o prendre un te matcha mentre contemples la dansa de les geishes? Els contrastos que ofereix el Japó són difícils de trobar a qualsevol altre país, on les tradicions mil·lenàries conviuen amb el futur més innovador.

Al blog d’aquesta setmana, l’Eloi Pujol, una peça clau de l’equip de Promoviatges que ha tornat del país fa tan sols uns dies, comparteix amb nosaltres la seva experiència!

  1. Quina era la teva visió del Japó abans d’estar-hi i com ha canviat la teva manera de veure el país?

La veritat és que ha canviat moltíssim. Vaig tornar del Japó fa poc més d’una setmana, i abans de fer el viatge tenia una visió molt estereotipada, pensava en tot l’imaginari més friki pel que se’l coneix, d’una societat molt obsessionada per la feina… Un cop allà veus que el treball és molt important, però a la que t’allunyes de les grans ciutats com Tòquio o Osaka, veus que la gent viu tranquil·la amb una vida molt similar a la nostra tot i que amb les seves diferències culturals.

  1. Què té el Japó que no tenen altres destinacions?

Jo diria que una de les coses que més el diferencien és el respecte i l’educació de la societat, que a Occident ja s’ha perdut i és una de les coses que més em van sorprendre. Els japonesos són gent molt amable que difícilment sap dir que no i, encara que no t’entenguin, fan tot el possible per ajudar-te. Una anècdota que jo vaig viure va ser preguntar a un maquinista, i que aquest baixés del tren per acompanyar-nos fins a la nostra andana!

A nivell turístic tens de tot, si t’agraden els paisatges tens els Alps japonesos, si busques tranquil·litat pots visitar antics pobles medievals amb molt d’encant. Per suposat, les grans ciutats són un imprescindible. Tan a Kyoto com a Tòquio no pots arribar a imaginar-te totes les activitats que hi ha per fer, a nivell cultural, d’entreteniment i, a banda, un ventall amplíssim de gastronomia del que parlarem més endavant.

  1. Què és el que més et va impactar quan vas arribar al país?

La primera impressió que vaig tenir quan vaig arribar al Japó va ser la mateixa que la majoria de gent: ordre portat al més alt nivell. Només sortir de l’avió, a la cua de passaports, ja tens una sensació d’ordre impecable, de la mateixa manera que als busos i als trens. Impressiona també el seu nivell de civisme, els carrers tan increïblement nets, passejar-te i no veure ni un paper a terra aquí és gairebé impossible. A més, no hi ha papereres als carrers, sinó que es guarden la brossa i la llencen quan entren en algun establiment.

  1. Quina ha estat la teva millor experiència?

Personalment, viure el Halloween a Shibuya va ser una experiència realment impressionant. Barrejar-se amb riuades i riuades de gent disfressada, fent-se fotografies i vivint la festa va ser espectacular. Conèixer a locals és difícil, perquè els japonesos no parlen anglès, però sense entendre’ns celebràvem junts, rèiem, ens abraçàvem… Si t’agrada el món del manga, és una experiència brutal!

A Tòquio, i especialment al barri d’Akihabara, el nivell de “frikisme” es porta a l’extrem. A tot arreu hi ha botigues de figures, cartes, manga… Existeixen sales recreatives on la gent es passa hores i hores per aconseguir una figura o un peluix, gastant grans quantitats de diners. Tenen diversos pisos i, quan ets dins, perds la noció del temps perquè és un espai totalment aïllat del món.

Una altra experiència molt típica però que recomanaria cent per cent és anar a un karaoke. Diversió a la japonesa!

  1. El Japó és un país que encara conserva la seva tradició i cultura mil·lenària. Com conviu això dins d’una de les societats més avançades tecnològicament del món?

On més s’aprecien les diferències és a Tòquio, la ciutat on a nivell tecnològic s’hi poden trobar innovacions com ara un robot imitant a una persona donant informació en un centre comercial. Més enllà d’això, hi ha barris més tradicionals com el d’Asakusa, on s’hi poden fer passejades en carro xinès.

Probablement, la tradició més coneguda de la cultura japonesa són les geishes. Algunes d’elles viuen a Tòquio i, en alguns locals de la ciutat, es pot gaudir dels seus espectacles. Tot i així, la gran majoria d’aquestes artistes es troben a Kyoto i Kanazawa. És molt curiós veure com encara conserven aquesta tradició! És increïble veure-les caminar tranquil·lament pel carrer, va ser un moment que no m’esperava i que em va fer molta il·lusió. La trista realitat és que avui dia les geishes es troben assetjades pel turisme. Per evitar-ho, en alguns dels carrers de Kyoto més freqüentats per geishes està prohibit fer fotografies. Per sort, dins la cultura japonesa es demostra un gran respecte per aquestes artistes.

A Kyoto, tot i ser també una gran ciutat, la tecnologia passa a un segon pla i la tradició guanya més protagonisme.

  1. Tòquio és una de les grans capitals del món. Què és el que no ens podem perdre?

El que més em va agradar va ser Shibuya, perquè em va recordar una mica a Times Square de Nova York. Per moltes vegades que el vegis en fotografies o a la televisió, fins que no ets allà no sents la impressió de tota la gent que mou cada dia. És increïble parar-se i contemplar la multitud: un flux de gent continu a totes hores. L’ambient que hi ha a la nit és realment impressionant.

A més, si t’agrada la moda o simplement anar de compres, a Shibuya hi trobaràs totes les marques del món. Podries passar un dia sencer recorrent les botigues i no acabaries!

  1. Una de les visites imprescindibles en un viatge al Japó és visitar el santuari de Fushimi Inari. Per què recomanaries aquesta experiència?

Sens dubte és obligatori anar-hi, molt millor si és d’hora al matí o a partir de les sis de la tarda per evitar la quantitat de gent que el visita cada dia. Tot i ser un indret molt concorregut, et transporta a un moment de pau difícil d’explicar. Si t’atreveixes, recomano molt pujar fins a la segona etapa. Tot i que els torii no són tan impressionants com el típic passadís, en aquesta zona l’afluència de gent és molt menor i es pot gaudir més relaxadament de la visita.

  1. Què podries explicar-nos del Japó més rural?

Allunyar-se de les grans ciutats com Tòquio o Kyoto et recompensarà amb territoris sense tanta massificació turística i amb paisatges realment bonics. El poblet històric de Shirakawago està considerat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. És conegut per les seves típiques cases de teulades de palla i molt inclinades per suportar la neu de l’hivern. Algunes d’elles tenen més de 250 anys i funcionen com a restaurants, museus o allotjaments tradicionals.

A banda, el símbol per excel·lència del Japó és el Mont Fuji. Una de les experiències més boniques és dormir allà i gaudir de la sortida del sol, tot i que les vistes més boniques les tenim des de Hakone o des de la regió dels llacs. Tot i així, si viatges al Japó i vols veure el Mont Fuji, creua els dits! El temps no sempre acompanya i pot ser que no et permeti gaudir d’aquesta joia a causa dels núvols i la boira.

  1. Nosaltres sempre diem que el Japó és molt més que sushi. Què més hi podrem tastar?

La gastronomia japonesa té un ventall espectacular, des dels bols d’arròs amb pollastre o porc, que estan boníssims i no són gens cars, fins al ramen, un dels meus plats preferits i un dels més exquisits si t’agraden les sopes. El mercat del peix és una molt bona opció, on es pot tastar tonyina pescada del dia i un sushi que no té res a veure amb el d’aquí. Pels que s’atreveixen amb especialitats més estranyes, Japó et brinda l’oportunitat de tastar peix globus!

També recomano provar algun dels restaurants que fan cuina fusió amb altres tipus de gastronomia, com japonesa-italiana, japonesa-peruana… Com que es basen en productes de gran qualitat, el resultat sempre és espectacular.

Els japonesos sempre busquen l’excel·lència. El peix està molt present a la seva cuina, però també la carn. Per a mi, la millor vedella del món és la japonesa! També s’hi poden trobar cerveses artesanes de molta qualitat i un dels millors Whisky del món.

Si ets fan de l’streetfood, al Japó podràs tastar delicioses especialitats com les seves famoses boles de pop anomenades takoyaki mentre gaudeixes de l’animat ambient dels seus carrers.

  1. Per acabar, quin consell donaries a algú que vol visitar el Japó per primera vegada?

Sobretot anar amb la ment molt oberta i predisposat a provar-ho tot. No s’han de tenir prejudicis amb la seva cultura, perquè veuràs coses que per a tu seran incomprensibles però que una vegada allà voldràs provar. Banyar-se en un onsen pot fer-te sentir incòmode al principi, però marxaràs del Japó sense haver viscut l’experiència? Si tens l’oportunitat de posar-te un yukata i passejar-te pel carrer, no ho faràs? Perdràs l’oportunitat de visitar un cafè maid a Akihabara? Visitar un país com el Japó, requereix anar-hi amb totes les teves ganes!

T’agradaria viatjar al Japó en grup, amb tot inclòs i guia acompanyant? L’Anna Castilla t’explica alguns punts essencials del nostre viatge. Si vols, també podem ajudar-te a crear un viatge a la teva mida!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s