Un viatge al bressol del xampany


La regió francesa de La Champagne és incomparable a qualsevol altre territori del país. Entre grans cellers, paisatges patrimoni de la UNESCO i extensos camps de vinyes, té lloc el seu tresor més preuat: el xampany. Els seus verds turons i grans maisons són el perfecte aparador dels millors vins de França. Visitar aquesta magnífica regió vol dir descobrir els secrets de l’elaboració del millor xampany, des de la recollida del raïm fins que arriba als cellers, però també és viatjar a l’Edat Mitjana, descobrir ciutats ancorades en el temps i deixar-se captivar per catedrals gòtiques que arriben fins al cel. Si ets un amant de l’enologia, la cultura, els paisatges o si, simplement, tens ganes de fer una escapada amb molt d’encant, has de venir a La Champagne!

A través dels cellers

La Champagne compta amb un total de 114 cellers i amb diverses rutes turístiques que giren al voltant d’aquest or líquid. Sabies que els seus turons de vinyes, maisons i cellers són Patrimoni UNESCO? La Cité du Champagne Collet-Cogévi, situada al peu de les vinyes Aÿ, és un lloc únic per descobrir l’univers del xampany. Destaca per ser la cooperativa de vi més antiga de La Champagne, amb centenàries caves excavades en guix entre 1882 i 1884.

Alguns cellers són el resultat de tradicions enològiques que han anat passant de generació en generació. És el cas de Michel Gonet, a Avize, una empresa familiar i tradicional de xampany que va començar la seva activitat el 1802. L’amor per aquest producte s’ha anat transmetent de pares a fills, modernitzant i millorant la tècnica fins a convertir-se en una de les referències essencials de la regió. Sovint és Sophie, la propietària, qui acompanya als visitants en el seu recorregut per les vinyes . T’encantarà la seva història i brindar amb ella amb un dels seus magnífics champagnes.

Un productor indiscutible i un dels símbols que denoten el prestigi que ha adquirit aquesta tradició és Moët & Chandon, fundat el 1743 a Épernay. Considerada una de les maisons de Champagne més famoses del món, té el celler més gran, 28 km sota l’Avinguda del Champagne d’Épernay. No et perdis l’experiència de fer la visita acompanyat d’un ambaixador de la marca més glamurosa. En acabar, podràs tastar un dels seus magnífics “champagnes”.

Si vols conèixer una mica més la història de la tradició en aquesta regió, el bonic poblet de Verzenay acull l’ecomuseu de la vinya, on pots fer visites amb audio-guia. No et perdis l’impressionant paisatge de vinyes presidides pel seu famós far.

Patrimoni històric i cultural

A més d’immensos paisatges de vinyes declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, La Champagne està repleta d’història, art i cultura.

Reims

Reims és un destí ideal per als amants de la història. El seu edifici més emblemàtic és la Catedral de Notre-Dame, un dels edificis més importants de l’art gòtic a Europa que destaca per les seves famoses vidrieres i pel seu angelet somrient. El seu caràcter especial no es deu només a l’arquitectura i a les nombroses estàtues que alberga al seu interior, unes 2.300, també va tenir un paper central a la història de França. De fet, la Catedral de Reims ha estat testimoni de la coronació de trenta-tres reis en poc més de 1.000 anys. Per aquest motiu, es va atorgar a la ciutat el títol de “ciutat de coronació”.

També a Reims es pot visitar la Basílica de Saint-Rémi, un edifici que mescla l’art gòtic amb el romà, i dona com a resultat una bellesa espectacular. Al seu interior destaquen les seves amples grades i magnífics vitralls del segle XIII que, quan són travessats per la llum, aporten a l’interior de la basílica un misticisme únic.

Et recomanem passejar pel barri Boulingrin, on es troben les millors botigues gourmet de la ciutat. Aquí trobaràs formatges com el Chaource, el popular camembert o el famós pernil de Reims cuit amb herbes provençals. No et perdis les famoses galetes roses Fossier, sabies que la millor manera de menjar-les és mullar-les en una copa de xampany?

Châlons-en-Champagne

Una parada obligada és Châlons-en-Champagne, una bonica ciutat d’història i patrimoni on destaca la Colegiata Notre-Dame-en-Vaux, declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO. El seu carilló amb 56 campanes és un dels més grans d’Europa. Val la pena visitar la Catedral de Saint-Etienne, gran exemple d’art gòtic del segle XIII que destaca per l’equilibri de la seva arquitectura.

Per completar la visita, res millor que fer una passejada en barca per l’Eau-dyssée, que ens permetrà descobrir la ciutat d’una altra manera. Deixa’t seduir per l’encant dels seus ponts, els edificis que mostren la seva cara oculta al riu i una atmosfera de túnels misteriosos.

Sabies que Chalons és la capital francesa del Circ? Aquesta ciutat allotja el Centre Nacional de les Arts del Circ.

Épernay

Épernay és una encantadora ciutat rodejada de turons, les vessants dels quals estan cobertes de vinyes. De fet, la viticultura ocupa més del 30% de la superfície utilitzable, i és una de les seves activitats comercials més importants. Ha estat una ciutat històricament saquejada, incendiada i parcialment destruïda més de 25 vegades al llarg de la seva historia.  Sota els seus carrers es despleguen més de 100 kilòmetres de cellers subterranis on estan envellint a la vegada més de 200 ampolles.

Una de les seves rutes més prestigioses és l’Avenue de Champagne, on es troben algunes de les Maisons de Champagne més importants, mansions privades i grans cases comercials al llarg de més d’un kilòmetre. Aquesta avinguda està qualificada com a “Lloc destacat del sabor de França”.

Épernay està farcit d’anècdotes històriques, com la que diu que Richard Wagner va composar-hi l’ópera Tristan e Isolda o que Napoleó va ser un dels primers, i millors, clients de Moët Chandon i això va donar lloc a l’ampolla Moet Imperial.

Hautvillers

Situat al cor de les vinyes de la muntanya de Reims, el poble de Hautvillers és considerat el bressol del xampany segons la tradició local. A la seva abadia benedictina, el monjo celler Don Pérignon va descobrir al segle XVIII el mètode per convertir el vi en xampany. A través dels seus carrers descobriràs els seus fonaments de l’Edat Mitjana, la seva arquitectura i la tradició dels signes de ferro forjat.

Descobriràs que a la Champagne la vida és tranquil·la i la gent és molt amable. Un viatge que et farà conèixer des de dins una de les tradicions més apassionants del món, al territori que la va veure néixer! Un viatge “Petillant”!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s