Xina, revolució tecnològica i paisatges naturals


La Xina és el país més poblat del món, tant, que els seus habitants representen un 20% de la població total de la Terra. Culturalment sorprenent, és el quart país més gran del món per darrera de Rússia, Canadà i els Estats Units, i la seva extensió ocupa la major part de l’Àsia Oriental. La civilització xinesa és possiblement la més antiga del món que continua a l’actualitat. Durant més de 40 segles els xinesos han creat una cultura d’importants filòsofs, tradicions i valors.

El gegant asiàtic està canviant ràpidament, i tot i que el seu creixement urbà desenfrenat ha passat factura, encara és possible veure-hi alguns dels vestigis més importants del seu passat: la Gran Muralla, muntanyes coronades per temples, pobles aturats en el temps i grutes budistes. Ens acompanyes en aquest fascinant viatge?

Pequín, ciutat imperial

Beijing, com diríem en mandarí, va ser el bressol de l’imperi xinès. Fascinant i caòtica a parts iguals, la seva arquitectura clàssica contrasta amb una modernitat aconseguida a passos de gegant. És una ciutat immensament poblada, amb més de 22 milions d’habitants, essent la segona ciutat amb més habitants de la Xina després de Xangai.

Una de les visites imprescindibles a Pequín és la Ciutat Prohibida, un majestuós complex arquitectònic des del qual van governar els 24 emperadors xinesos que van ser al poder durant més de 500 anys des de principis del segle XV. Saps perquè s’anomena la “Ciutat Prohibida”? El nom es deu a que des de la seva construcció l’any 1420 fins el 1949 el palau i les seves dependències estaven reservades exclusivament per la gent la cort i els seus súbdits.

Durant el recorregut es travessen extensos patis i pavellons on tenien lloc les cerimònies oficials dels emperadors, així com preciosos jardins i pavellons més petits on residien les concubines. La Ciutat Prohibida és, amb certesa, el lloc més important i visitat de Pequín, també pels ciutadans xinesos, ja que tenen l’oportunitat de visitar un indret que durant centenars d’anys va ser del tot impenetrable.

El Temple del Cel és el temple més famós de Pequín i un dels recintes sagrats més grans de la Xina. Va ser construït durant la dinastia Ming, i amaga un passat turbulent, ja que era el lloc on l’emperador realitzava sacrificis per donar les gràcies al cel pels fruits obtinguts i pregava per les futures collites. Compta amb una superfície de 273 hectàrees on s’ubiquen les diferents edificacions dedicades a homenatjar el Déu del Cel. Un dels més famosos és el Saló de l’Abstinència, un edifici que representa una petita reproducció de la Ciutat Prohibida on l’emperador passava la nit anterior als rituals.

Als seus voltants sempre s’hi respira un ambient molt animat, ja que el temple està ubicat en un parc on molts ciutadans xinesos van a practicar tai chi, juguen a les cartes, volen cometes o participen en classes de ball.

Un altre indret molt destacat és el Palau d’Estiu, un jardí imperial que va passar per les mans de diverses dinasties i que servia com a refugi per escapar dels calorosos estius de la Ciutat Prohibida. Una tercera part del terreny del palau està ocupat pel llac Kunming, un punt de calma i tranquil·litat per a tots els temples i jardins que l’envolten. La seva extensió fa que siguin necessàries varies hores per veure’l sencer, però alguns dels punts més interessants d’aquesta atracció són la torre de la fragància de Buda i el jardí de la Virtut i de l’Harmonia, un edifici utilitzat com a teatre on encara es poden veure algunes representacions i balls tradicionals.

La Gran Muralla Xinesa

La Gran Muralla es mereix un apartat a banda, ja que és el símbol més representatiu de la Xina i una de les Set Meravelles del Món. La seva longitud és de més de 21.000 quilòmetres, i travessa muntanyes, deserts i planes.

Tot i que avui dia gran part de la muralla no pot ser transitada per trobar-se en mal estat, una part va ser restaurada completament fins a mostrar el seu aspecte original. El recorregut es divideix en diferents trams, cadascun amb unes característiques particulars i dirigit a un tipus de públic.

La Xina més rural: Guilin i Yangshuo

Hi ha un refrany que diu: “El paisatge de muntanya i aigua de Guilin es el millor sota el cel”. Aquest territori compta amb rius i llacs d’aigües cristal·lines, verds turons, formacions rocoses i coves misterioses. Arribar a aquesta regió és trobar la tranquil·litat gens present a les grans ciutats, i t’ajudarà a respirar aire pur si vens de Pequín o Xangai.

Aquí es troba la cova de la Flauta de Canya, una fascinant galeria formada de manera natural. En ella s’hi poden veure estalactites, estalagmites i altres formacions de roques amb formes estranyes il·luminades per llums multicolor, transformant-la en una de les atraccions més espectaculars per visitar a la zona.

La cova fa gairebé 240 metres de llarg i fer el recorregut complet comporta una hora. A més, si decideixes fer la visita gaudiràs de les curioses històries que t’explicaran els guies sobre algunes d’aquestes roques.

El riu Li aporta a aquest racó de la Xina un dels paisatges més pintorescos del país, i està considerada una de les “10 meravelles aquàtiques” del món segons National Geographic. No deixis perdre l’oportunitat de fer un creuer per aquest riu fins a Yangshuo!

En aquesta localitat hi viuen uns 300.000 habitants i, tot i que està molt preparada pel turisme, s’hi respira calma i dona l’oportunitat de contactar amb la natura passejant per la vora del riu, visitant les terrasses d’arròs o navegant en vaixell pel riu.

Tot i així, també hi trobaràs una gran quantitat de restaurants, bars i botigues preparats per la demanda del turisme, concentrats principalment a la West Street. Es tracta del carrer principal del poble, que s’omple de turisme tant nacional com internacional principalment a les nits.

Xangai, un viatge al futur

Coneguda com la “Perla de l’Orient”, aquesta gran ciutat és el màxim exponent del creixement del país pel que fa la moda, la gastronomia i la modernitat. És difícil poder resumir tot el que es pot veure i fer a Xangai, una de les ciutats més emocionants de l’Àsia per davant de Hong Kong i Pequín.

Acull el que és, probablement, el carrer més comercial de tota la Xina, anomenat Nanjing Lu, la millor opció si el que busques és anar de compres! És tan llarg, que travessa tot el cor de la ciutat. Deixant les compres de costat, un altre dels principals atractius de Xangai són els jardins Yu Yuan, una visita que et trasllada al passat de cop i volta. Construïts al segle XVI durant la dinastia Ming, aquest silenciós indret és pau en mig del bullici de la ciutat, entre ponts i dracs.

No has anat a Xangai si no has visitat el famós temple del Buda de Jade, un temple budista relativament modern construït entre 1911 i 1918 que segueix acollint una comunitat formada per uns 70 monjos. El més destacat és el seu Buda assegut, una figura de gairebé dos metres d’alçada amb incrustacions d’àgates i maragdes. L’altra figura destacada és el famós Buda recolzat, de quatre metres de longitud. Una de les coses més sorprenents d’aquest temple és que es troba situat a la zona oest de la ciutat, al bell mig d’un barri modern, rodejat de grans gratacels residencials.

Acabem amb l’emblemàtica torre Jin Mao, un edifici de 420,5 metres la forma del qual recorda a una canya de bambú. A la planta 88 de la torre, situada a 340 metres d’alçada, es troba un dels miradors més famosos de la ciutat.

Si busques un viatge que t’ofereixi un xoc de cultures, paisatges naturals impressionants i revolució tecnològica portada alt més alt nivell, la Xina és el teu viatge pendent!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s