Les joies hanseàtiques d’Alemanya: Hamburg, Bremen i Lübeck


A la costa nord d’Alemanya, entre el Mar del Nord i el Mar Bàltic, trobem un bell paisatge marítim amb kilòmetres de platges i les ciutats marítimes de l’antiga Lliga Hanseàtica, l’imperi que va dominar el comerç mundial durant l’Edat Mitjana. La regió del Nord d’Alemanya està formada per cinc estats: Schleswig-Holstein, Mecklemburg-Pomerania, Baixa Saxònia i les ciutats-estat de Bremen i Hamburg, que juntament amb Lübeck han mantingut la seva importància estratègica, cultural i artística.

Alemanya és un territori històricament molt ric i amb molta vida al carrer durant tot l’any, però si no tens clar quina és la millor època per passar-hi uns dies, el Nadal és sens dubte una bona opció gràcies a la seva arrelada tradició de mercats nadalencs. La qüestió és: Hamburg, Bremen o Lübeck? Si estàs pensant en fer un viatge i no saps per quina decidir-te, has de saber que cadascuna té la seva personalitat pròpia i un munt de possibilitats per oferir als seus visitants. Per què triar-ne una si pots descobrir-les totes en un mateix viatge?

Hamburg, una meravella a la riba de l’Elba

Hamburg, és la segona ciutat més gran d’Alemanya i actualment el segon port més actiu d’Europa. Els seus històrics magatzems de mercaderies, Speicherstadt, són considerats Patrimoni Mundial de la UNESCO juntament amb el districte d’oficines Kontorhausviertel. Aquests dos barris van ser creats a mitjans del segle XIX, just al nord de la zona de descàrrega de mercaderies on ara trobem el modern districte de Hafencity. El conjunt d’edificis de totxo vermell i estil neogòtic, on es guardaven espècies, cacau, cafè i teixits, formen un paisatge urbà d’especial bellesa amb els canals per on arribaven les mercaderies i els ponts metàl·lics que els travessen.

Hafencity, és un ambiciós projecte de desenvolupament urbà on trobem el nou emblema de la ciutat, la Elbphilarmonie, l’extraordinària sala de concerts en forma de vaixell construïda sobre un antic magatzem de cafè i cacau. Una de les zones més boniques de la ciutat la trobem al llac Alster, envoltat de precioses zones verdes i dels barris més vibrants de la ciutat.

L’Ajuntament és un altre dels punts que no et pots perdre, situat a la magnífica plaça monumental de Rathausplatz. És imprescindible passejar per la Deichstrasse, farcida de places antigues de conte amb façanes d’estil neerlandès construïdes des del segle XVII al XIX ubicades a la riba del canal Nikolaifleet. Si visites Hamburg el diumenge no et pots perdre el mercat més famós de la ciutat, el Fischmarkt, tot i que t’hauràs de llevar ben aviat si vols gaudir de l’ambient!

Bremen, la ciutat que va inspirar els germans Grimm

Bremen disposa d’un dels centres històrics més ben conservats d’Alemanya,  Patrimoni de la UNESCO. Aquesta ciutat constitueix juntament amb Bremerhaven el territori més petit d’Alemanya, però mantenint l’encant d’una gran metròpolis en miniatura. La tradició s’uneix amb la modernitat i la qualitat de vida dels seus habitants, que aconsegueixen enllaçar a la perfecció història i cultura amb el seu modus vivendi. L’arquitectura hanseàtica, gòtica i renaixentista es mesclen a la riba del riu Wesser donant-li un aire màgic. Cal visitar la Plaça del Mercat on trobem el magnífic Ajuntament, l’estàtua de Roland, els famosos “músics de Bremen” que conviden a tot visitant a fotografiar-se amb ells, la catedral de Sant Pere i el famós celler Ratskeller.

No et pots perdre el barri de Schnoor, el més antic de la ciutat, de petites i estretes cases amb entramats de fusta on actualment trobem artesans i orfebres. És imprescindible que visitis “Das  Viertel”, un barri molt animat, d’esperit bohemi, on es multipliquen els graffitis, els mercats al carrer i els bars. A la riba del Wesser, trobaràs nombroses cerveseries a l’aire lliure.

Lübeck, la joia de l’Edat Mitjana

Lübeck va ser un altre port rellevant de la Lliga Hanseàtica en la que els comerciants van desafiar a reis, prínceps i als poders eclesiàstics amb la seva riquesa, visible en l’herència arquitectònica dels edificis d’aquesta ciutat, fins que el descobriment d’Amèrica i la Guerra dels Trenta anys al segle XVII la van condemnar al declivi. És imprescindible passejar pel seu centre històric: els seus carrers, les seves torres i la Holstenstor, que és la seva entrada principal, et faran pensar que estàs en un lloc de conte!

No deixis de visitar l’església de Santa Maria on trobaràs un curiós rellotge astronòmic i una divertida història relacionada amb el petit diable de l’entrada. Et transportaràs a l’Edat Mitjana a través de les seves cases, l’hospital de l’Esperit Sant i l’ajuntament. Busca les petites portes que amaguen carrerons i patis oberts, són racons realment idíl·lics.

Una bona manera de descobrir el passat dels comerciants en l’Edat Mitjana és visitant el Museu Europeu Hanseàtic, on les noves tecnologies es barregen en un ambient històric per explicar de forma molt clara que va representar per Europa la Lliga Hanseàtica. Et recomanem trobar un moment per fer un cafè al Cafè Nierderegger i tastar el famós massapà de la ciutat.

Descobreix en una ruta única les joies hanseàtiques del nord d’Alemanya i deixa’t portar per la màgia del Nadal més autèntic!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s