Berlín, 30 anys de la caiguda del Mur


El proper 9 de novembre es compliran 30 anys de la caiguda del Mur de Berlín, temps en que la ciutat va estar romandre dividida entre l’Est i l’Oest. Tot i que han passat ja 30 anys, la seva presencia continua latent a la ciutat. Sens dubte el Mur és patrimoni indubtable de la història de Berlín i, sense voler-ho, s’ha convertit en el seu principal reclam turístic. Museus exposicions, monuments i alguns trams que encara segueixen en peu recorden avui dia aquesta època de tensió. Si tens ganes de visitar la ciutat, ara és un bon moment per fer-ho!

Arrel d’aquest aniversari commemoratiu, Berlín es prepara per multitud d’actes sobre temes com la reunificació, la construcció del Mur, la divisió del món durant la Guerra Freda i la superació del Mur amb la Revolució Pacífica de 1989. Els actes es celebraran durant tot l’any, però el moment àlgid tindrà lloc al voltant del 9 de novembre.

Un dels punts més famosos de la ciutat per entendre la seva història és el Checkpoint Charlie, un pas fronterer que comunicava la part nord-americana amb la part soviètica de la ciutat que va estar en funcionament des de 1945 a 1990. La reconstrucció original es pot trobar prop del Museu del Mur, que va inaugurar una idèntica reconstrucció de la caseta original on els turistes poden fotografiar-se amb els actors que fan de guardes.

Molt a prop trobem un dels trams més representatius que es conserven avui dia del Mur a Niederkirchnerstraße, uns 200 metres aproximadament constituïts per blocs de 3,6 metres d’alçada i 1,2 d’amplada.

El Museu del Mur és un altre dels indrets més significatius. Va començar el 1963 recollint algunes de les històries del Checkpoint Charlie i avui dia conté una important exposició de com els berlinesos fugien de la ciutat amagats dins de motors o seients de cotxe.

Prop de la Potsdamer Platz, concretament al carrer Erna-Berger-Straße, es pot visitar una de les cinc torres de vigilància del mur que encara segueixen en peu. Construïda amb formigó a la part exterior, és rodona per sota i octogonal per sobre. Conta amb dues escales de ferro al seu interior que permeten al visitant pujar fins a dalt i fer un cop d’ull per la petita finestra, tal i com veien els soldats de la frontera. Es calcula que van arribar a haver-hi més de 200 torres com aquesta a la frontera de Berlín, però només una segueix en peu.

Probablement, la imatge més famosa del Mur de Berlín és l’East Side Gallery, una galeria a l’aire lliure situada al costat del riu Spree amb 1.316 metres. Sabies que és la galeria a l’aire lliure més gran del món? Quan va caure el Mur, 118 artistes de 21 països diferents van decorar l’antic costat oriental amb murals relacionats amb els canvis polítics de 1980 i 1990, com un homenatge a la llibertat i l’esperança a l’acabar la Guerra Freda. La seva imatge més famosa és la del líder de l’Alemanya oriental, Honecker, i del líder de la Unió Soviètica, Breschnew, fent-se un petó fraternal socialista que va tenir lloc durant el 30è aniversari de la República Democràtica Alemanya el juny de 1979.

La millor època: el Nadal!

Si a més de conèixer la història de la ciutat vols gaudir d’un ambient únic, aprofita l’oportunitat i visita-la aquest Nadal! Berlín té ni més ni menys que 70 mercats d’advent repartits per la ciutat i per a tots els gustos. En aquestes dates, els punts més emblemàtics de Berlín s’engalanen per lluir encara més especials. Potsdamer Platz es transforma en el “país de les meravelles”, Alexanderplatz s’omple de boniques casetes de fusta i Gendermenmarkt es converteix en el centre de l’artesania durant uns dies on es poden veure paradetes de bufadors de vidre, delícies hivernals i figures d’origami.

Si tens pensat visitar Berlín, aquest any et regala una oportunitat única!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s