Gerard Paul: “El problema de les grans ciutats és que de vegades no representen la vida de la majoria dels habitants d’Holanda”


Promoviatges som una agència especialitzada en viatges en grup i amb guia, i un dels nostres principals punts forts és la professionalitat dels guies acompanyants que viatgen amb els nostres grups. Si has fet algun viatge amb nosaltres, potser coneixes al Gerard, l’holandès de Promoviatges! És guia oficial per la Universitat d’Amsterdam i ens acompanya des de l’any 2007 no només a Holanda, per suposat, sinó també a Bèlgica, Costa Est d’Estats Units, la Puglia, Polònia, Munic o el Tirol.

Tens ganes de visitar Amsterdam, Giethoorn, Volendam o Marken? L’experiència de conèixer un país de la mà d’una persona autòctona i, a més, especialitzada en guiar grups, et permetrà descobrir allò que no s’explica a les guies de viatges. Vivències úniques que et faran sentir com un autèntic holandès! Avui al blog de Promoviatges parlem amb el Gerard Paul Sluis, un dels nostres guies més experimentats que portarà els viatges a Amsterdam i el Festival de la Llum, i l’Holanda amb els jardins Keukenhof.

1. Quins avantatges tindran els nostres viatgers al tenir un guia nadiu que coneix perfectament el seu idioma i país d’origen?

Conèixer de primera mà el país i arribar als llocs on altres viatgers amb qualsevol agència convencional no arribarien. Crec que al ser el meu país d’origen puc transmetre amb molta emoció els meus coneixements, i en català! Un bon guia ha de conèixer també l’origen del client, d’on ve i què li agrada. Una cosa és ensenyar, i una altra fer entendre.

2. Amsterdam és una de les ciutats més visitades a nivell mundial amb grans atractius per descobrir. Què és el que més destacaries i quins són els teus llocs preferits?

Amsterdam està tenint els mateixos problemes que altres grans ciutats europees, la massificació del turisme i, amb ell, les restriccions de les autoritats. Aquí és on fallen les agències, que malauradament no actualitzen els seus programes quan es tracta de visitar aquesta ciutat. Aquest és el nostre punt fort, ja que creem un viatge especialment per al nostre client respectant els punts culturals de la ciutat, però canviant la logística i adaptant-nos a les circumstàncies.

Bona part de la visita es fa a peu perquè és la millor manera d’apreciar els seus carrers i arquitectura, i una altra part es fa en vaixell pels seus canals. Veurem parts de la ciutat antiga on abans no s’arribava i visitarem l’antic convent de les beates, farem un passeig pel mercat flotant de les flors i visitarem precioses esglésies.

3. Aquest mes de desembre acompanyaràs un dels nostres grups a Amsterdam, època en que té lloc el Festival de la Llum. Què té d’especial aquest esdeveniment i com es complementa amb la resta de la ciutat?

Amsterdam i el Festival de la Llum és un esdeveniment que es celebra per vuitena vegada a la ciutat, cada any amb una temàtica diferent. Es complementa a la perfecció amb l’ambient nadalenc de sempre il·luminant els canals i monuments d’una manera excepcional. L’experiència dura 53 dies i realment està preparada amb gran professionalitat, ja que compta amb la feina de grans artistes internacionals.

4. Ja estem preparant els nostres viatges per al 2020, i un que repetim aquest any és Holanda amb els jardins Keukenhof. Què és el que més destacaries del nostre itinerari?

El que més destacaria són els pobles que visitarem, on realment hi viuen (o els agradaria viure) els neerlandesos. El problema de les grans ciutats és que de vegades enganyen al visitant, perquè no representen la vida de la majoria dels habitants d’Holanda. Als pobles es viuen les tradicions i les costums, i és allà on realment senten el calvinisme i cultura religiosa com la missa dels diumenges. Una de les coses que farem és llevar-nos d’hora i compartir amb ells el seu modus vivendi. També ens endinsarem en la mecànica de les obres d’enginyeria, per entendre com aquest país es prepara per col·laborar amb el seu enemic… l’aigua!

5. Durant el recorregut farem una parada a Zaanse Schans i Volendam. Què tenen d’especial aquests poblets?

La regió de Zaan es pot considerar la primera zona industrial d’Europa, on al segle XVII es trobaven més de mil molins que feien la feina que avui dia fan les fàbriques. Aquest patrimoni està representat a la població de Zaanse Schans, on veurem, a més dels molins, un taller on es fabriquen els esclops i les cases típiques del segle XVIII i XIX.

A més, durant el dia visitarem una granja de formatges per veure la seva elaboració, tastar-ne i comprar-ne per gaudir-los a casa. Volendam complementa el dia amb les tradicions antigues i la vida que tenien els pescadors.

6. Una de les poblacions més singulars que visitarem és Staphorst, amb una tradició protestant molt important. És una visita interessant?

Estic segur que no deixarà a ningú indiferent, especialment els diumenges al matí quan tenen lloc les cerimònies religioses. És precisament quan hi anem nosaltres, veure per creure!

7. Un dels punts forts del nostre itinerari és la visita als jardins Keukenhof. Per què són tan impressionants?

Els jardins Keukenhof són la visita estrella del viatge. Només obren dos mesos l’any i permeten veure un espectacle de més de 7.000.000 de flors, amb una visita prèvia a la subhasta de flors més important a nivell mundial. Només a la subhasta de flors d’Aalsmeer es subhasten diàriament més de 20.000.000 de flors tallades i 2.000.000 de plantes que després s’exporten arreu del món. Les flors i especialment les llavors o bulbs són el producte d’explotació per excel·lència dels Països Baixos. Es pot explicar de moltes maneres, però una imatge val més que mil paraules!

8. A quin tipus de viatger recomanaries cada itinerari segons els seus interessos?

Crec que un viatge a Holanda no té un públic concret, jo diria que té molt d’interès per a persones de totes les edats. La comoditat, les distàncies relativament curtes entre els llocs i la gran diversitat de les visites fa que sigui un itinerari fàcil de seguir i que permet, fins i tot, tenir alguna estona lliure per explorar al nostre aire, visitar algun museu o simplement passejar per la ciutat. Ens veiem a Holanda?

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s