Uzbekistan, el cor de la Ruta de la Seda


Una fascinant arquitectura, ciutats antigues i la història de la Ruta de la Seda convergeixen a Uzbekistan, la principal i més impressionant atracció de l’Àsia central. Tamerlà, un dels grans conqueridors de la història, va donar prosperitat a les seves ciutats quan Uzbekistan no era ni tan sols un país, sinó un conjunt de regnes. Aquest va crear construccions fascinants i un art que es va mantenir durant generacions i que encara és visible avui dia. Convertida en el centre més important de comunicacions entre Àsia i Europa, el territori es va convertir en el punt on convergien tots els camins de la Ruta de la Seda.

Un complicat sistema de visats i la deplorable situació en matèria de drets humans que s’han viscut al país durant anys han fet que molts viatgers es fessin enrere a l’hora de descobrir-lo. Per sort, la situació està canviant ràpidament i Uzbekistan ha obert les seves portes als viatgers i al món. Llença’t a descobrir un dels països més fascinants que visitaràs mai!

La seva capital, Taixkent, és una ciutat soviètica i islàmica a la vegada formada per amples avingudes i moderns restaurants i edificis. Tot i que les ciutats estrella de la Ruta de la Seda li poden fer ombra, val molt la pena visitar aquesta metròpoli que s’han consolidat com la més gran de l’Àsia central i un dels principals centres econòmics. Destaquen la plaça de la Independència i la plaça de Timur, que alberga una estàtua de bronze de 7 metres d’alçada.

Una visita imprescindible a Taixkent és el Basar Chorsu, un dels més importants de la regió que et transportarà directament als mercats de l’època de la Ruta de la Seda. El mercat ha estat en funcionament durant segles, i van ser els soviètics qui van construir-lo juntament amb la seva característica cúpula blava. A més, com la majoria de mercats, és el lloc idoni per observar el dia a dia dels locals i la gran mescla ètnica i cultural de la ciutat. Aquí hi trobaràs des de fruita i carn fins a roba i artesanies.

Khiva, entre un mar de minarets i rajoles blaves, és el nucli antic de la Ruta de la Seda que sens dubte podria ser el decorat d’un dels contes de les “Mil i una nits”. El seu cor històric està tan ben conservat que de vegades és criticat per tenir poca vida i ser una ciutat per la contemplació. La seva bellesa t’atraparà des del moment en que entris a la Itchan Kala. Protegida per una muralla de 10 metres d’alçada, és la ciutadella antiga de Khiva i una mostra perfecta de l’arquitectura musulmana de l’Àsia central.

Madrasses, mesquites i minarets, Bukhara es disputa amb Samarcanda el premi a la ciutat més bonica de l’Àsia central. El mausoleu d’Ismail Samani és el monument musulmà més antic de la ciutat i una de les construccions més interessants. La seva original estructura gairebé no s’ha hagut de restaurar, ja que els seus murs de gairebé 2 metres de gruix han contribuït a la seva conservació. Aquest mausoleu és també un lloc de pelegrinatge, per on és obligatori passar abans d’anar a La Meca. El mausoleu Chashma-Ayub, situat al cor de Bukhara, consta d’un mausoleu i una font sagrada. La llegenda diu que deu el seu nom al sant Ayub (Job a la Bíblia), ja que abans que aparegués Bukhara, la gent que vivia en aquesta zona moria de set. Al veure passar Ayub li van demanar ajuda, i aquest va donar un cop a terra amb el seu bastó que va esdevenir un pou d’aigua clara i fresca. La creença popular és que l’aigua del deu encara té propietats curatives!

Les mesquites són, a més d’edificis sagrats, construccions majestuoses d’una bellesa extraordinària. A Bukhara es troben la mesquita Bolo Hauz, de típica decoració uzbeka y un interior reduït però molt ricament decorat, i la mesquita Poi Kalyan, molt icònica a la ciutat. Les madrasses, escoles alcoràniques, compten també amb edificacions d’una bellesa d’estil àrab impressionants. En aquesta ciutat es troben les madrasses d’Ulughbek i d’Abdullazizkan.

 

La ciutat de Xahrisabz, coneguda com la “ciutat verda” està situada en una vall rodejada de muntanyes. Entre el seu patrimoni destaca l’espectacular palau blanc d’Ak-Saray, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000. Tot i que només queden algunes parts del palau en peu, ja deixen entreveure l’espectacularitat de les seves dimensions. No et pots perdre el conjunt arquitectònic de Dor-ut Sadoat, construït per Amir Temur quan va morir el seu fill gran en honor a l’amor que sentia i al dolor de la seva pèrdua. Els millors arquitectes de la zona van col·laborar en la seva construcció! El conjunt funerari Dor-ut Tillovat va ser construït en el territori d’un antic cementiri, i és aquí on descansen les restes mortals del pare d’Amir Temur.

Per fi arribem a la joia blava d’Uzbekistan: Samarcanda. Cúpules i rajoles blaves brillen en la ciutat amb més esplendor de la Ruta de la Seda, i en la que va ser la capital d’un dels imperis més grans de tota Àsia sota el mandat de Tamerlà. El Registan o “lloc de sorra” és la plaça principal de la ciutat i la més important de la Ruta de la Seda. Un lloc somiat per als amants de l’arquitectura islàmica formada per tres grans madrasses: Ulughbek,  Shir Dor i  Tilla-Kori. Una visita imprescindible per acostar-nos a la vida local és el basar Siab, amb abundància de productes agrícoles i artesanies. La seva entrada està dissenyada amb tres arcs alts decorats amb mosaics blaus, que et captivaran just abans d’endinsar-te en un món de colors, olors i sons típic d’un mercat oriental.

Atreveix-te a descobrir el misteri d’Uzbekistan i la Ruta de la Seda abans que la resta del món!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s