Anna Castilla: “El viatger que visita Guatemala busca viure una experiència realment autèntica”


Guatemala és viva, màgica, mística i ancestral. La seva història és maia, una herència que encara perdura avui dia en les tradicions i la cultura de la seva gent. És el país de món que alberga més llocs arqueològics maies, rodejats per una flora i fauna impressionant. A cada racó del país et meravellaran els colors dels seus mercats indígenes d’artesania, l’hospitalitat de la seva gent i la bellesa dels seus paisatges que t’ofereixen ciutats colonials, llacs i selves.

Al blog d’aquesta setmana hem volgut apropar-nos al cor de Guatemala parlant amb l’Anna Castilla, la nostra experta en viatges de llarga distància.

  1. Comencem pel principi. Quina era la teva visió de Guatemala abans de visitar-la i com ha canviat una vegada hi has estat?

Sóc una apassionada dels grans viatges, així que sabia que m’agradaria. Tot i així, el país va superar les meves expectatives! És una joia amb un munt de diversitat: natura, passat colonial i restes maies.

Crec que la gent encara té molts prejudicis de cara al país. És cert que ciutat de Guatemala té el seu perill, com qualsevol capital, però nosaltres no hi anem. Des de l’inici del viatge ens desviem cap a Antigua, un territori preciós i molt tranquil on et sents molt segur i pots moure’t lliurement sense tenir por de res. Els mitjans de comunicació, de vegades, donen una visió equivocada.

  1. Perquè creus que continua sent una destinació poc turística?

Penso que molta gent no s’anima a visitar Guatemala per desconeixement, n’estic convençuda, perquè si realment veiessin com és el país veurien el que s’estan perdent. Costa trobar un país que reuneixi aquesta fusió de natura, cultura i restes històriques.

Tot i així, cada vegada s’està obrint més perquè la gent l’està descobrint, i el viatger que torna et diu que no t’ho pots perdre. Encara conserva una part tradicional molt important, s’aprecien les diferències de les ètnies, cultures i tradicions. No és un país de turisme massificat com Mèxic, per exemple. El viatger que visita Guatemala és un viatger que busca cultura i natura, un paisatge realment autèntic.

  1. Quin indret del país és el que més et va impactar?

El lloc que més em va agradar per la vivacitat de la seva gent és el mercat de Chichicastenango, perquè dubto que al món hi hagi un mercat tan viu com aquest. No és un mercat turístic, tot i que també venen alguns souvenirs per turistes, però majoritàriament hi compra la gent del poble. En aquest mercat es fa visible la barreja de les creences paganes amb les catòliques, els seus resos a les esglésies…

Molt a prop del mercat es troba el cementiri, per a mi, un dels punts més màgics i totalment diferent a com te l’imaginaries aquí.

Font

  1. En quina mesura està present la cultura maia?

La cultura maia es fa molt visible a un altre dels meus punts imprescindibles, el parc nacional de Tikal. És una zona arqueològica molt extensa, de fet, per conèixer tot el parc necessitaries dos dies sencers. És impressionant veure les piràmides i restes maies molt ben conservades amagant-se entre la selva, que poc a poc les va ocultant.

  1. Què és imprescindible comprar en els seus mercats indígenes?

El dia principal de mercat és el dijous. A Guatemala és molt típica l’artesania de roba, brodats i teixits, però també es poden trobar accessoris de pell així com productes de menjar local o animals.

Més que comprar alguna cosa i endur-te-la a casa, val la pena recórrer les seves paradetes, respirar l’ambient i viure la vida local. És una experiència que no té preu! Els guatemalencs són gent oberta i amable, és fàcil recórrer els carrers de les ciutats i poder endinsar-te en la seva vida local, conèixer el seu dia a dia i veure com són les seves vivendes.

  1. Quin tipus de gastronomia trobarem?

La gastronomia guatemalenca no és especialment exòtica, de fet, els ingredients principals són molt semblants als nostres. La seva dieta es basa principalment en carn de porc, pollastre i vedella, i en varietat de verdures i fruites. Als matins gaudirem d’esmorzars molt complets que ens donaran forces per continuar la nostra ruta.

  1. En quin tipus d’hotels ens allotjarem?

Els hotels que hem escollit són molt variats. A ciutat de Guatemala ens allotjarem en un hotel modern i ben equipat, d’un estil més occidental. En canvi, a la resta de ciutats i pobles que visitarem ens allotjarem en hotels que conserven l’arquitectura i essència de la zona on es troben, d’un estil més colonial.

  1. A quin tipus de viatger recomanaries aquest viatge?

És un país ideal per aquells que busquen conèixer i explorar una cultura diferent. Compta amb un territori inigualable, cultura maia, herència colonial i gent amistosa i hospitalària. Tot viatger hauria de tenir Guatemala a la seva llista!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s