10 plats per conèixer Budapest, Viena i Praga a través de la gastronomia


A cada persona ens empeny alguna cosa a l’hora de viatjar. Hi ha qui busca conèixer una nova cultura, gaudir d’una arquitectura única, visitar el monument que tan havia vist en fotografies o descobrir allò que farà que la seva perspectiva de la vida canviï.

Sigui quin sigui el teu motiu per viatjar, estem segurs d’una cosa: una bona manera de conèixer un país és assaborir-lo! Són tants els atractius artístics i arquitectònics de Budapest, Viena i Praga, que fan que la deliciosa oferta gastronòmica que ofereixen quedi en un segon pla. Però, qui ha dit que hem de renunciar a res? Et presentem 10 plats exquisits que no pots deixar de tastar a les tres capitals imperials de Centre-Europa!

1. Goulash

És el plat hongarès més famós i un dels més antics que es coneixen! La seva lenta cocció és molt semblant al nostre estofat de vedella, tot i que amb un ingredient essencial: la paprika. En els seus orígens la base del plat era la carn, la ceba i la mantega. Amb el pas del temps ha anat evolucionant i introduint altres ingredients com les patates, els pebrots i els tomàquets.

De vegades podem trobar-lo com un estofat espès i d’altres més caldós, com si fos una sopa. La recepta del goulash té tantes variacions que és quasi impossible tastar-ne dos d’iguals!

2. Csirkepaprikás

La paprika és el condiment en pols més utilitzat a la cuina hongaresa. El pollastre paprika és un dels plats més populars, servit generalment amb pasta. Senzill però deliciós!

Font

3. Kürtóskalács

Aquest plat és conegut també com a pastís xemeneia, i, tot i que són molt típics del Nadal hongarès, els podem trobar a qualsevol època de l’any! Es tracta d’una mena de broix en forma de con, amb sucre caramel·litzat i canyella per fora. Estem segurs que ja estàs desitjant tastar-lo!

4. Pastís Dobos

Una de les experiències úniques que has de viure a Budapest és tastar un pastís Dobos en un dels seus cafès. Aquesta delícia elaborada a base de capes de pa de pessic i crema de xocolata porta el nom del seu creador, el mestre pastisser Jozsef Dobos, i es va servir per primera vegada el 1886 a la reina Isabel d’Anglaterra i al rei Franz Joseph I d’Àustria. Des de llavors, aquest pastís es serveix a totes les celebracions!

5. Wiener Schnitzel

La realitat d’aquest plat és que ni tan sols es va inventar a Viena, però avui dia es fa difícil deslligar-lo de la cuina local. Es tracta d’un gran filet empanat i fregit de 6 o 8 mil·límetres de gruix. El punt ideal necessita una carn tendre i sucosa juntament amb un arrebossat uniforme i cruixent. El plat es serveix generalment amb llimona i algunes patates, però en ocasions s’admet una amanida a part.

Font

6. Tafelspitz

És un dels plats més populars entre els vienesos. Es prepara cuinant una peça gran de rodó de vedella en un brou enriquit amb els ossos de la vedella i verdures com la pastanaga, l’api, la ceba o el porro. Es deixa coure durant varies hores i, una vegada feta, la carn es talla i el suc es redueix amb vi. Les racions s’acompanyen amb salsa, verdures i en ocasions amb salsa de poma, rave picant o puré de patates.

7. Pastís Sacher

La recepta de l’autèntic pastís Sacher és un secret que només saben els responsables de l’Hotel Sacher de Viena. La confiteria elabora, cada any, més de 360.000 unitats d’aquest dolç típic vienès. La història diu que el pastís va ser creat el 1832 per Franz Sacher, un aprenent de cuina que va aconseguir sorprendre amb la seva creació al príncep de l’imperi austro-hongarès.

El pastís Sacher original està format per dues capes de pa de pessic de xocolata i una capa fina de melmelada d’albercoc, recoberta d’una capa de xocolata negra. A l’Hotel Sacher de Viena la podràs tastar acompanyada amb nata i un Mélange Vienès. Una delícia!

8. Vepro knedlo zelo

El plat que més simbolitza la gastronomia de Praga és sens dubte el porc rostit amb pasta i col. Hi ha dues versions de preparació: a l’estil Bohemi o a l’estil Moravia. L’estil Bohemi s’inclina per una col més àcida, mentre que a Moravia es prefereix una col més dolça i se li afegeix sucre.

Font

9. Bramboráky

Ets una amant dels plats més tradicionals? Tasta els bramboráky, una mena de creps elaborats amb patata rallada, ou i farina. Són una opció molt fàcil de preparar i serveixen per aprofitar els aliments que han sobrat d’altres àpats, que funcionen de farciment. Una recepta de reaprofitament d’allò més bona!

Font

10. Cervesa txeca

Si ets un amant d’aquesta beguda de ben segur coneixes la fama de la cervesa txeca. Sabies que existeix un protocol de com ha de ser correctament servida? Ha de ser ingerida en gots de vidre gruixuts i refrigerats, tipus gerra, a una temperatura de 7 graus. Primer ha de caure una mica d’espuma, i després omplir la resta del got. A Praga trobaràs un munt de cerveseries on degustar les millors cerveses del país i gaudir d’un ambient únic!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s