Tanzània a través de les seves tribus


Viatjar a Tanzània és descobrir fauna salvatge, gent amable i cultures fascinants. El país és, més que qualsevol altre territori africà, el rei dels safaris. Nyus que galopen per l’extensa sabana, hipopòtams barallant-se pel millor lloc en fangosos rius, elefants que caminen tranquils i ximpanzés que passegen per les copes dels arbres. Sigui per terra o per aigua, observar la rica fauna de Tanzània és una experiència única al món!

El teu viatge et permetrà conèixer de ben a prop els pobles i cultures del país: apropar-te a les costums dels massais, sentir l’hospitalitat d’un menjar típic i els ritmes dels balls tradicionals són alguns dels tresors que t’emportaràs! Els habitants de Tanzània són coneguts per la seva cordialitat i per la bellesa de les seves variades cultures i tribus, es calcula que unes 120 en total. Les vols conèixer una mica més?

Els Hadzabe

La tribu Hadzabe pertany al grup de les ètnies boiximanes. Habiten a la part central del país, al voltant del llac Eyasi i a les proximitats de Serengueti. El grup està format per unes mil persones, entre les quals unes tres-centes són caçadors i recol·lectors seguint amb les costums dels seus ancestres, que cada vegada s’estan perdent més al continent.

Els Hadzabe cacen els animals amb els que s’alimenten amb arcs i fletxes, i recol·lecten fruites i plantes salvatges. Són capaços de caçar des de petits antílops fins a porcs senglar o nyus, fent servir fletxes amb puntes enverinades. Els coneixements amb els que viuen el seu dia a dia són transmesos de forma oral entre les generacions.

La permanència d’aquesta tribu és complicada. Són de naturalesa nòmada i canvien de territori quan l’aliment escasseja, cosa que no agrada als agricultors que no dubten en fer-los fora de les seves terres.

Els Datoga

Datoga és el nom original dels Mangati, una paraula que en massai significa enemig ferotge donat a l’antiga enemistat entre els dos pobles. Els orígens de la tribu es troben al sud de Sudan o a l’altiplà occidental d’Etiopia, fa aproximadament 3.000 anys. Els seus avantpassats es van anar desplaçant cap al sud, fins a establir-se a les regions muntanyoses de Kènia i Tanzània.

Els Datoga estan tan units al seu territori que semblen haver-se fos amb ell: els seus vestits tradicionals comparteixen el mateix color marró vermellós que la seva terra. Típicament utilitzen túniques de cuir vermell i treballen polseres i collarets de perles de manera artesanal. Un altre tret característic són els tatuatges al voltant dels ulls.

Són un poble de gent orgullosa amb reputació de guerrers. Tradicionalment, els joves havien de demostrar la seva valentia matant a un enemic del poble, és a dir, qualsevol persona que no sigui un Datoga.

La seva principal font de supervivència és la ramaderia i el cultiu, tot i que també són caçadors. Cuiden ramats de vaques i cabres, utilitzen burros per al transport i cultiven mongetes i blat de moro. Els homes són els encarregats de tenir cura dels animals mentre que les dones es queden a casa cuidant dels nens i cuinant.

Els Massai

Els Massai són un poble de pastors i guerrers, que s’han negat a abandonar la seva tradicional forma de vida. Sabies que aquest poble creu que els pertanyen tots els animals de la terra? La llegenda diu que en el principi dels temps, Déu tenia tres fills, i a cadascun d’ells el va obsequiar amb un regal. El primer va rebre una fletxa per caçar; el segon una arada i el tercer un bastó per guiar el ramat. Va ser aquest últim, segons la tradició, qui es va convertir en el pare dels Massai.

Els Massai viuen a la Kènia Meridional i a la Tanzània septentrional. Es calcula que avui en dia la tribu està formada per uns 883.000 individus. La creació de fronteres i límits territorials imposats va provocar alguns canvis en el seu estil de vida, tot i que no tan dràstics com en altres pobles nòmades. A Tanzània els Massai es dediquen al pasturatge, tot i que algunes tribus com els arusha també tenen cultius.

Viuen en assentaments anomenats manyattas, agrupacions circulars de barraques fetes de branques i rodejades per tancar els animals. Les casetes es construeixen amb maons preparats amb fems d’animals, palla i fang per fer-les dures i impermeables.

Els Massai compten amb una fisonomia esvelta de faccions fines. Fan servir indumentàries amb colors atractius i teles tenyides de tons vermellosos i blaus. Les dones s’adornen els cabells amb cintes de colors i porten grans collarets, un sobre l’altre. És costum en homes i dones allargar-se el lòbul de les orelles penjant-se arracades i ornaments pesats.

Vine a descobrir tu mateix una cultura que t’atraparà des del primer instant!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s