Mongòlia: per què viure el Festival Naadam és una experiència única


Mongòlia és un país d’una bellesa salvatge i extraordinària. Extensos camps d’estepa, muntanyes inexplorades, llacs immensos i fauna silvestre són alguns dels encants que atrauen els viatgers que arriben al país buscant la natura més verge. Sabies que algunes zones del territori mongol són tan salvatges que es pot conduir tot un dia sense gairebé observar presència humana?

Si el que t’apassiona és viure com un autèntic nòmada, l’hospitalitat dels seus habitants et brinda l’oportunitat de dormir en una iurta tradicional de feltre, tenir cura dels animals i muntar a cavall. Els mongols t’obriran encantats les portes de casa seva, però tingues en compte que és costum que els hostes corresponguin aquesta amabilitat amb obsequis per als més petits. Tot i que la cultura nòmada és encara molt present, el país va canviant i els habitants de les zones rurals estan emigrant en massa a la seva capital, Ulan Bator, buscant noves oportunitats de feina i estudis.

La vida i cultura nòmades són molt presents en la festa nacional dels mongols: el Festival Naadam. Aquest esdeveniment, que es celebra cada estiu, atrau visitants de tot el país que es reuneixen a diferents ciutats del territori per assistir o participar a les competicions que tenen lloc durant els tres dies de festival.

Quins són els orígens del Naadam?

Els orígens d’aquesta festivitat es remunten al segle XVII, quan es van començar a practicar tres esports al finalitzar els rituals budistes d’estiu: tir amb arc, carreres de cavalls i lluita mongola. La primera vegada que es van practicar junts aquests esports va ser l’any 1697, en honor a un líder espiritual del budisme tibetà. En un principi els jocs no tenien una data establerta, però quan Mongòlia es va independitzar de l’imperi Qing el 1912, els jocs es van traslladar al darrer més lunar de l’estiu.

A partir de la revolució comunista de 1921, el simbolisme del Naadam va canviar i des de 1924 es va establir l’11 de juliol com a festa nacional per celebrar el triomf de la revolució. En l’actualitat, el Naadam s’ha convertit en un espectacle folklòric que fins i tot es retransmet per televisió!

Celebració del festival

Durant el Naadam els mongols es guarneixen per l’ocasió i utilitzen instruments esportius molt característics. Els assistents senten un gran respecte per tots els participants, i fins i tot s’entonen pregàries rituals i poemes en el seu honor. Homes, dones i nens són benvinguts a prendre part de la tradició, fomentant la participació i la convivència en comunitat. A més, els rituals i les costums del festival també promouen el respecte per la natura.

Si les competicions no són per a tu, tens la possibilitat d’experimentar l’essència mongola passejant pels campaments replets de tendes on podràs tastar la gastronomia local o escoltar música tradicional.

 

Els tres esports del Naadam

Els esports que es practiquen durant el festival estan relacionats amb la forma de vida mongola: la lluita mongola, les carreres de cavalls i el tir amb arc. La tradició es transmet de generació en generació dins de cada família, tot i que també s’han creat sistemes d’ensenyament formal en la lluita i el tir amb arc.

La lluita mongola consisteix en una competició no cronometrada on perd el primer participant que toca el terra, a excepció de les mans i els peus. Les dones no acostumen a participar-hi, tot i que poc a poc han començat a integrar-se en la competició.

Pel que fa les carreres de cavalls, acostumen a tenir lloc en esplanades i prats. El recorregut pot arribar als 30 quilòmetres i normalment hi participen infants d’entre 10 i 13 anys pel poc pes que suposen per als cavalls. Abans de cada carrera es tradició entonar cançons tradicionals mongoles, conegudes com a Gingo.

Per últim, les competicions de tir amb arc es juguen en equips de deu persones, totes elles equipades amb un arc mongol. Les dianes estan formades per anells de color gris, groc i vermell, i resulta guanyador aquell qui s’acosta més vegades al blanc de la diana.

Tan si ets un amant de les competicions esportives com si no, el Naadam és un esdeveniment cultural imprescindible per viure la vertadera essència de Mongòlia!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s