Les Nits Blanques de Sant Petersburg


Durant diverses setmanes, entre primavera i estiu, la llum del sol no arriba a esvair-se del tot en aquesta ciutat, la qual va manar construir el tsar Pere I el Gran. Fins a la primera quinzena de juliol, el seu entramat d’illes, canals i palaus sobre el delta de la desembocadura del riu Neva llueix més animat que mai.

russia-1530326_1280 (2)

El seu entramat de quaranta illes rodejades per canals tan enlluernadors com el Moika, el Griboédov i el Fontanka, adornats de temples ortodoxos i façanes barroques, neoclàssiques o renaixentistes enlluerna als visitants de Sant Petersburg. Però fascina més que mai admirar-ho sota la llum espectral de les seves ‘Nits Blanques’. La seva situació, pròxima al Cercle Polar, provoca que a la ciutat no s’arribi a fer del tot de nit des de finals de maig fins a mitjans de juliol i és el moment en què les seves terrasses segueixen animades a deshores, els seus teatres s’omplen de festivals i els seus veïns es llencen al carrer per celebrar el final d’un hivern que semblava no tenir fi. És, sens dubte, el millor moment per visitar Sant Petersburg.

Una bona manera de prendre-li el pols a la ciutat és a través dels creuers que naveguen pels seus canals i el Neva, els ponts dels quals s’alcen durant la matinada per deixar pas als vaixells de calat, un dels esdeveniments que pocs volen perdre’s, sobretot durant les Nits Blanques.

Noches-Blancas-san-petersburgo

Però si hi ha una cita ineludible a Sant Petersburg, s’hi vagi quan s’hi vagi, és l’Hermitage. Integrat pel Palau d’Hivern dels tsars i altres quatre edificis annexos, es tracta d’un dels museus més importants del planeta. Diuen que fins i tot dedicant-li un minut a cadascuna de les seves obres es necessitarien onze anys per veure-les totes, per la qual cosa el més sensat és seleccionar a consciència quines de les més de 400 sales veure perquè la visita no resulti excessiva.

russia-1371235_1280

A la sortida, l’avinguda Nevsky Prospekt, de gairebé cinc quilòmetres, projecta els palauets i les boutiques més refinades, com els nobilíssims magatzems Gostiny Dvor i Passage, llibreries tan impressionants com Dom Knigi, la catedral de La nostra Senyora de Kazán i altres temples com Sant Isaac o les cúpules de colors de l’església de la Sang Vessada.

No menys obligat serà assistir a un ballet en la bombonera del Mariinsky, més conegut com el Teatre Kirov, en el qual van ballar la Paulova, Nijinsky, Nureyev o Baryshnikov. I, com a contrapunt, desplaçar-se en metro. Els comunistes el van engalanar com el ‘palau del poble’ i no cada dia es poden utilitzar estacions revestides de marbres i llums d’aranya com les de Avtovo o Ploschad Vosstaniya.

A més del Hermitage, no pots deixar de visitar almenys un altre dels grans museus de la ciutat, com el Museu Rus; pujar a gaudir de la panoràmica que exhibeix la cúpula de St. Isaac i entrar en alguns dels palaus d’estiu dels tsars que adornen els voltants de Sant Petersburg, com els de Pavlovsk, Tsarkoye Seló o el versallesc Peterhof.

palace-231436_1280

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s