Nova Zelanda, el país dels paisatges


Tot i que els millors set paisatges del món es troben lluny de Nova Zelanda, com les Muntanyes Rocoses del Canadà, el Bryce Canyon als Estats Units, les Cascades de Iguazú entre Brasil i Argentina, la Glacera Perito Moreno, també a Argentina, el Canal de Lemaire a l’Antàrtida, el desert del Namib-Naukluft a Namíbia i la Serralada de l’Himàlaia a Àsia; el país del món que té els millors paisatges és, sens dubte, Nova Zelanda.

rainforest-49878_1280

Té Alps com a Suïssa, guèisers com a Islàndia, fiords com a Noruega, muntanyes ondulades com a Anglaterra, prats verds com a Irlanda, vinyers com a França, volcans com al Japó i un llarg etcètera que ho converteixen en un dels països més bells del món. Format per dues grans illes: la del Nord i la del Sud, destaca pel seu aïllament geogràfic i la bellesa dels seus paisatges.

La ciutat més gran del país, amb un milió dos-cents mil habitants, i la porta d’entrada de la pràctica totalitat dels vols intercontinentals és Auckland, on viu una quarta part de la població. Va ser capital de la colònia des dels principis fins a 1865, quan es va traslladar a Wellington, més centrada respecte a la resta del país. La ciutat, construïda sobre 48 vells volcans en forma de cons, llacs, illes i depressions, té una gran extensió de cases baixes unifamiliars, encara que el centre de la mateixa està poblat per múltiples gratacels.

city-1283687_1920

Però per contemplar activitat geotèrmica en estat pur, res millor que dirigir-se cap al sud, concretament a Rotorua, on s’alternen els guèisers i les piscines de fang calent. Més al sud es troba el Waiotapu Thermal Wonderland, la zona geotermal més colorista i diversa del país, que destaca per la varietat cromàtica dels seus llacs, especialment la zona coneguda com la Champagne Pool. A l’extrem sud de l’Illa del Nord trobem la capital: Wellington, una ciutat relativament petita vertebrada en tres eixos, el pròpiament polític, el financer i el portuari.


new-zealand-113731_1920

Les dues illes principals de l’Illa del Sud estan separades per l’estret de Cook. La seva diferència d’alçada respecte al nivell del mar, justifiquen les seves diferències climàtiques i un bell paisatge, esculpit per l’orografia. L’Illa del Sud és la massa de terra més gran del país i està dividida pels Alps del Sud, serralada que posseeix 18 pics de més de 3.000 metres sobre el nivell del mar, el més alt dels quals és la Muntanya Cook.

aoraki-90388_1920

La latitud de Nova Zelanda i la proximitat de l’Antàrtida provoquen un clima temperat a l’illa del Nord i més fred a la del Sud. L’aïllament geogràfic de 100 milions d’anys i la biogeografia de les illes són els responsables de la varietat única d’espècies vegetals i animals del país.

Si decidim descendir per la costa oest de l’Illa del Sud, podrem gaudir de la visita de vells poblats que van créixer amb motiu de la febre de l’or com Reefton, Ross o Arrowtown, alternats amb glaceres com Franz Josef o Fox. Queenstown es configura com la capital turística de l’Illa del Sud. Enclavada a la vora del Llac Wakatipu, constitueix la base d’operacions per visitar el Parc Nacional de la Terra dels Fiords, amb el Milford Sound i el Doubtful Sound com a grans estrelles. Però la fita del viatge ve donada per la trilogia de la Muntanya Cook i els llacs Pukaki i Tekapo, amb les seves aigües blavoses.

fox-glacier-740541_1920

Per últim, destaquem Christchurch, la ciutat més poblada de l’Illa del Sud, encara que per desgràcia va patir un terrible terratrèmol el 4 de setembre de 2010, per la qual cosa el seu centre urbà i la seva catedral s’estan reconstruint encara. No gaire lluny s’estén la península de Banks amb Akaroa com a antic assentament francès.

christchurch-170557_1920

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s