Huelva, la Porta de l’Atlàntic


Amb gairebé un terç de la seva superfície protegida, Huelva és una destinació perfecta per gaudir del verd gairebé en la intimitat.

Al centre d’Aracena es troba l’entrada a una de les coves més espectaculars de la geografia subterrània espanyola: la Gruta de les Meravelles. Dotze sales comunicades per galeries mostren, des de la seva obertura al públic el 1914, una veritable enciclopèdia de formacions càrstiques: estalactites, estalagmites i cortines, entre d’altres.

La aldea de la Rosada és un dels llocs més pintorescs i visitats del país. Des que, segons la llegenda, un caçador trobés en els voltants una imatge de la Verge, el lloc mai va tornar a ser el mateix. La petita població, amb prou feines de mil habitants, multiplica per cent la seva afluència de públic durant el romeria del Rocío. Peregrinacions al santuari –a peu, a cavall o sobre una carreta tirada per bous–, càntics, misses i la popular madrugá formen part d’aquesta celebració.

826017614_347d53531e_b

El pernil ibèric de gla és el producte de Huelva més conegut i respectat dins i fora d’Espanya. Provar-ho és un ritual d’obligat compliment en tota ruta per Huelva, però per anar una mica més enllà, visita el Museu del Pernil, a Aracena. Coneixeràs que la fórmula de l’èxit es compon de porc ibèric, glans, devesa, el clima de la zona i la saviesa artesanal.

Aquesta comarca, lligada des de sempre a la mineria, té el seu epicentre turístic a les mines que prenen el nom d’aquest popular traçat fluvial, les de Riotinto. Us recomanem dedicar unes hores a conèixer tot el que la vella explotació industrial –l’última mina es va tancar en 2001– té per oferir.

riotinto

Endinsar-se a bord del ferrocarril miner, que traslladava el material extret de la conca fins al port de Huelva és una experiència plena de colors. Després del trajecte en tren –un dels millors llocs des d’on contemplar els matisos cromàtics del riu, que discorre paral·lel a les vies– dirigeix-te a la penya del ferro, una mina a cel obert que ja van explotar els romans i en la qual podràs recórrer part de les galeries mineres.

tren minero
Per saber més sobre tot allò que va envoltar l’extracció del mineral en aquesta zona tens dues visites indispensables més: el Museu Miner, situat a l’antic edifici hospitalari del Río Tinto Company Limited (l’empresa anglesa que va explotar aquestes terres a principis del segle XX) i el barri anglès, on es va assentar la colònia britànica que dirigia l’activitat minera.

No deixis de tafanejar les dependències de la Casa número 21, que conserva decoració i mobiliari original de l’època.

Després de la visites culturals, segurament et vingui de gust una mica d’acció, així que dirigeix-te cap al sud i estableix la teva base d’operacions a Matalascañas, o a la pintoresca localitat de la Rosada, ambdues situades a les portes del Parc Nacional del Doñana.

doñana

Una primera aproximació a aquests paisatges protegits per la Unesco pot ser a lloms d’un cavall, l’animal més emblemàtic de la zona. A causa del seu alt nivell de protecció, per endinsar-te més a Doñana és obligatori anar acompanyat d’un guia en vehicle 4×4. Amb molta sort, igual veus algun linx ibèric o àguila imperial. Pots dedicar un altre dia a recórrer la sendera costanera que parteix de Matalascañas i transita entre el mar i les dunes fins a la desembocadura del Guadalquivir, a Sanlúcar de Barrameda (30 km).

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s