Perigord, a tot color.


Dins del departament francès de la Dordonya, avui en dia es troba el Perigord, una regió de boscos, turons i camps de cultiu, banyada per les aigües del riu Dordonya.

La regió és un dels paradisos gastronòmics de França amb el foie gras i les tòfones com a productes estrella. També es produeixen vins regionals als voltants de Bergerac i, per descomptat, formatges, molts formatges.

L’oficina de turisme de la Dordonya ha dividit la regió del Perigord en quatre comarques, segons el color predominant en cadascuna d’elles, tot i que calgui molta imaginació per distingir cada gamma cromàtica. Aquestes quatre comarques són les següents:

  • Perigord Negre: Als voltants del poble de Sarlat-la-Caneda. El nom prové dels foscos boscos de la zona i pel color de la tòfona negra.
  • Perigord Blanc: S’estén als voltants de la capital, Perigueux. El blanc es deu a la pedra calcària del terreny.
  • Perigord Verd: Així es coneix el nord del Perigord per l’intens verd dels seus boscos. El verd és, sens dubte, el color que predomina en tot el Perigord.
  • Perigord Porpra: El color fa referència al vi que es produeix a la comarca de Bergerac.

Perigueux és la capital del departament de la Dordonya i la ciutat més gran del Perigord. Aquesta petita ciutat pot presumir d’un preciós casc antic medieval format per estrets carrerons i façanes de pedra blanca, extreta de les pedreres que donen nom a la comarca del Perigord Blanc. En el seu bonic casc històric hi trobem bars, terrasses i botigues de delicatessen, que venen al carrer tot tipus de productes derivats de l’ànec i l’oca. Durant els mesos més freds, més o menys entre novembre i març, tots els dimecres i dissabtes s’organitza als carrers de Perigueux un gran mercat ambulant especialitzat en foie gras i tòfona.

Périgueux_Saint-Front_(13)

La catedral de Saint Front, amb el seu bonic campanar del segle XII i les peculiars cúpules, afegides al segle XIX, és l’edifici més característic de Perigueux. Les millors panoràmiques s’obtenen des del pont de Saint Georges.

La carretera que porta de Perigueux a Sarlat-la-Caneda i que travessa la vall del Vezere, és famosa per les coves que amaguen algunes de les pintures rupestres més importants d’Europa. Una de les més importants és la de Rouffignac, la qual és famosa pels seus mamuts pintats amb traçats simples però molt expressius.

Seguint al Perigord negre, ens trobem amb Sarlat-la-Caneda, un dels grans tresors del Perigord. Malgrat la multitud de turistes que diàriament inunden els seus carrers, aquest pintoresc poblet és una delícia que permet transportar al visitant a l’Edat Mitjana.

La place de la Liberté és el cor de la ciutat medieval de Sarlat, una gran plaça flanquejada per edificis històrics i cafès. El magnífic campanar romànic de la catedral de Saint Sacerdos és visible des de la plaça. Un altre edifici destacat és la Llanterna dels Morts, una petita torre cilíndrica del segle XII construïda al costat de la catedral, per guardar les relíquies de Sant Bernardo.

Sarlat_-_Ancienne_cathédrale_Saint-Sacerdos_-_PA00082916_-_011

Cap al sud-oest de Sarlat, en ple Perigord Negre i seguint el curs del riu Dordonya, s’estén un fantàstic paisatge de boscos esquitxats per impressionants castells medievals, torres d’assalt, petits llogarets fortificats que daten de l’època feudal.

Sense deixar el curs del Dordonya, arribem a la Roque Gageac, un pintoresc poblet entre les parets de pedra d’un penya-segat i el llit del riu. Tot i l’esforç, val la pena pujar fins a la zona alta per gaudir d’unes impressionants vistes. Una activitat molt recomanable és pujar a una barca i descobrir el poble des del riu.

El poble de Beynac-et-Cazenac és un altre dels plats forts de la regió. Un preciós poble de pedra al costat del Dordonya i que els seus empinats carrerons ascendeixen fins a l’imponent Chateau de Beynac, una fortalesa del segle XII amb immillorables panoràmiques dels voltants. A prop d’aquest castell es troba el Chateau de Castelnaud, una altra espectacular fortalesa del segle XII, enfrontada a Beynac durant l’època feudal.

Beynac-et-Cazenac_-_Château_de_Beynac_-_PA00082380_-_018

Si ens endinsem en el Perigord verd, ens trobem amb Brantome, anomenada la “Venècia Verda”, on podrem admirar la font Saint-Sicaire, el molí de la abadia, així com la abadia benedictina amb el seu claustre, església i campanar del segle XI, un dels més antics de França. No ens podem oblidar del seu pont, únic en el seu gènere, que ens permetrà accedir al pintoresc “jardí dels monjos” i al cor del poble.

I per últim, ens traslladem al Perigord Porpra, conegut per ser terra de vins. La seva capital, Bergerac, és una adorable vila medieval que deu la seva fama a Cyrano de Bergerac. A més, de practicar enoturisme, és imprescindible seguir les empremtes històriques que guarden els castells de conte que l’envolten com Monzabillac, Bridoire o Montaigne.

Chateau_de_Monbazillac

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s