La Costa Dàlmata des del mar


Tot i ser una nació antiga, Croàcia és un Estat jove situat entre el Mediterrani i l’Europa central que, gràcies a la seva geografia, els seus visitants poden gaudir tant de platges paradisíaques, bells parcs naturals fins a ciutats plenes d’història. Croàcia, a la vegada, romana, bizantina, veneciana i amb influències hongareses, és un mosaic de cultures llatines i eslaves, un país que les seves ciutats ens recorden a Venècia, Viena i Constantinopla. El folklore i la gastronomia també obeeixen a aquesta dualitat: des de  l’oli d’oliva del Mediterrani fins als dolços que ens transporten a Istanbul.

La zona de La Dalmàcia, una de les regions més poblades de la mediterrània durant l’època romana, ens ha deixat un valuós llegat format per palaus, cases antigues, la cultura de vinícola i l’alfabet llatí.

Una de les maneres més còmodes i boniques de conèixer aquest fascinant territori és a dalt d’un creuer, a través del qual, a més de descobrir les precioses ciutats i illes que es visiten durant les parades, gaudirem dels paisatges que ens brinda la costa dàlmata.

dubrovnik-706021_960_720

Dubrovnik: l’antiga Ragusa és una preciosa ciutat per començar el nostre viatge. Amb els seus monestirs, palaus i fonts del Renaixement, que rivalitzen amb les muralles que recorden les lluites d’aquesta potència marítima per la seva independència, formen la coneguda com la perla de l’Adriàtic.

Split: un dels principals atractius de la ciutat més gran de Dalmàcia és el seu palau, on Dioclecià, un simple soldat que es va convertir en emperador, va decidir construir per passar els seus últims dies després de la seva abdicació.

Peristyle_of_Diocletian's_Palace,_Split_(11907776284)

Sibenik: aquesta afable ciutat, amb una ubicació privilegiada al costat de les illes Kornati, es divideix en tres sectors, en els quals ens trobem amb antigues fortaleses, els carrers estrets i escarpats de la ciutat vella i la part més moderna.

Les illes: el litoral dàlmata s’estén en un macís muntanyós i a través d’un conjunt d’illes que aporten un toc verdós en mig d’un mar tan blau que sembla sortit de la paleta d’un pintor. A Vis, el temps sembla aturar-se, gràcies a ser l’illa més allunyada del continent i més propera a les aigües italianes. La prohibició d’accés als estrangers durant molts anys, han fet possible que l’illa conservi l’estil de vida dels seus avant-passats en la pesca i el cultiu de vinyes.

La ciutat de Hvar, construïda al voltant d’un encantador port, ha conservat la seva estructura medieval. A l’estiu, no té res que envejar al bullici de la Costa blava: les terrasses i els passejos són els llocs preferits dels turistes. L’illa de Korcula és una de les illes més verdes del mar adriàtic, gràcies a les seves vinyes i olivers. A través dels seus 20 quilòmetres de costa, ens trobem amb més de 200 cales i coves, sobretot a la part sud de l’illa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mljet, l’illa de la llegenda d’Ulisses i Calipso, que s’ha convertit en un paradís natural, és plena de verds prats i boscos de pins i disposa d’una particularitat, resideix entre dos llacs: el Malo Jezero i el Veliko Jezero. A través d’una barca gaudirem d’aquest entorn i del seu monestir benedictí.

Trogir, una joia arquitectònica que transporta als visitants a tres segles enrere, està unida a terra ferma a través d’un pont. En un extrem de l’illa ens trobem amb un campanar venecià i una catedral romànica-gòtica amb preciosos relleus.

Abans de tornar a trepitjar Dubrovink, ens desplaçarem fins a Kotor, situada a Montenegro. La navegació fins a arribar-hi és un espectacle insòlit, ja que sembla com si ens trobéssim perduts entre fiords noruecs. Bells penya-segats donen forma a una badia que posseeix l’encant de les ciutats balcàniques. Passejar pels seus carrers protegits pel sol o submergir-se en la seva història és 100% recomanable.

kotor-1408716

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s