Iran: una caixa de sorpreses


A l’Iran aquests últims anys han canviat poques coses. Els monuments, l’amabilitat de la seva gent i la gastronomia són els mateixos de sempre, els quals fan del viatge a l’antiga Pèrsia una experiència inoblidable. Que Iran no és un país qualsevol, ho mostra el fet que el seus herois nacionals, enlloc d’homes d’armes, són poetes: Hafez i Sa’di.

shahyad-sq-1228702

Si fixem la mirada al passat, el triomf de la revolució islàmica el 1979 va expulsar als turistes i el mandat del president Mahmud Ahmadinejad, un radical, encara va empitjorar les coses. L’arribada al poder del moderat Hassan Rohani i l’acord nuclear d’uns mesos enrere han obert una nova etapa i, de fet, avui el país no dóna l’abast per satisfer la demanda turística en temporada alta.

Les restes arqueològiques de Persèpolis, a Shiraz i la grandiosa plaça Imam Khomeini, a Isfahan, són monuments de primera fila i  Isfahan, una de les ciutats més boniques del món islàmic fan d’Iran un atractiu país.

sheik-lotfollah-mosque-2-1233125

A banda de tenir 17 monuments que són patrimoni de la humanitat, l’Iran és avui un dels vint països més segurs per viatjar. Mentre l’Estat Islàmic fa estralls a l’Iraq, Síria i altres països, l’Iran manté les seves fronteres blindades.

Als carrers laberíntics de Yazd, on la delicadesa de la rajola que cobreix les cúpules de les mesquites contrasta amb el to cafè imperant als carrers i habitatges, el temps té una dinàmica totalment oposada a l’estrès de les grans metròpolis. Als carrers d’aquesta ciutat al mig del desert, on la seva cultura està lligada al zoroastrisme –la religió predominant a Pèrsia abans de la invasió àrab–, els venedors del basar estan contents perquè creuen que el món canvia de mica en mica la seva visió de l’Iran.

Yazd_panorama

Tot i ser un país còmode per als viatgers, aquests també es troben amb algunes restriccions que cal tenir en compte a l’hora de visitar l’antiga Pèrsia. Respecte la vestimenta, els homes tenen avantatges, ja que poden vestir quasi de qualsevol manera, això sí, sempre amb pantalons llargs. Les dones, en canvi, estan subjectes a més restriccions; un mocador ha de cobrir el seu cap, el qual pot ser una mica transparent i es pot deixar el serrell a la vista. Els turmells és el què més es pot ensenyar, per tant, uns pantalons són la peça perfecte. Això sí, no es poden oblidar de cobrir-se els malucs amb una camisa o una jaqueta llarga.

També cal que tingueu en compte que sempre cal pagar en efectiu. A l’Iran, que no té accés al sistema financer internacional, no funcionen les targetes de crèdit.

friday-mosque-esfahan-1228572

Només us podem recomanar que deixeu enrere els vostres prejudicis i us endinseu en un país fascinant. Com diu la guia Lonely planet: “Si viatjar és més gratificant quan hi ha sorpresa, aleshores l’Iran deu ser la destinació més gratificant del món”.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s