Les capitals bàltiques: Patrimoni de la Humanitat


Les tres Repúbliques Bàltiques són tres petits països que, en el seu moment, van formar part de l’URSS i que avui en dia fan el seu camí en solidari però sense deixar de mirar al seu passat. Pocs pensaven que cap. balticasfossin capaces de desenganxar-se tant ràpidament de l’URSS i que avancessin tant com per incorporar-se de ple a la Unió Europea. Amb moltes ganes i esforç, Estònia, Letònia i Lituània s’han obert al món i mostren amb orgull la seva història, cultura, naturalesa i gent. Des d’aleshores, el creixement turístic als països bàltics no ha parat d’augmentar. Cal destacar que les tres capitals (Tallin, Riga i Vilnius) són considerades Patrimoni de la Humanitat, gràcies principalment als seus nuclis antics.

TALLIN

Fa poc més de 20 anys que Estònia és independent. D’ençà de la seva separació de la Unió Soviètica, els canvis han sigut enormes tant polítics com econòmics. Ara, la ciutat tallingaudeix de cobertura wifi gratuïta i els transports col·lectius són gratuïts per als residents.

De Tallin, podem destacar el seu barri antic, la ciutat vella. Sembla la portada d’un conte de fades: teulades còniques de color taronja, amb cobertes verdes de cinc, grisos de pissarra… Declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1997, la part vella és una ciutat envoltada de murs amb una gran quantitat d’edificis medievals, gòtics i barrocs dels segles XIV fins al XVIII. L’esperit que impregna l’atmosfera de la ciutat vella de Tallin, la fa molt atractiva per a tots els amants de l’art i la història.

Allunyats del nucli antic, es poden visitar el barri verd de Kadriorg, el barri Pirita i el museu etnogràfic a l’aire lliure de Rocca al Mare-en.

Tallin és una ciutat amb encant propi; gran i  petita; antiga i moderna, rica i pobre, tot segons el barri on ens apropem.

RIGA

Riga, capital de Letònia, és una ciutat de gran importància cultural i econòmica, i la més poblada de les 3 repúbliques. En el seu centre històric, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO,  s’hi concentren rigaatractives construccions que pertanyen majoritàriament al segle XIX, amb un marcat estil Art Noveau.

Quan cau la nit, apareixen desenes de restaurants, bars i clubs que donen a la ciutat un ambient molt cosmopolita i animat.  L’oci és francament barat a Riga, per menys de 5 euros pots aconseguir una entrada a l’òpera o menjar per 2 euros. A més, és una ciutat perfecta per sortir qualsevol dia de la setmana, ja que sempre hi ha ambient i els pubs no tanquen fins tard.

VILNIUS

Vilnius, la capital de Lituània, tot i ser la menys visitada, aquest fet li dóna un cert encant i assossec especial. Vilnius és una ciutat relativament petita i recórrer el seu barri històricvilnius pot portar només una tarda. Però si es vol conèixer a fons la gran quantitat de monuments, edificis i esglésies que estan distribuïdes per la ciutat, una tarda no és suficient.

Un bon punt per començar la visita és a la Plaça de la Catedral, centre neuràlgic de la ciutat i on es troba la Catedral de Sant Estanislau i Sant Vladislav. Al mateix punt podem trobar el Palau dels grans ducs de Lituània i l’estàtua del Gran duc Gediminas, fundador de Vilnius.

A través del parc Serikiskiu es pot iniciar una ruta fins al Castell i la Torre de Gediminas. Des del turó es pot admirar gran part del nucli antic de Vilnius, protegit per un frondós bosc, i des de l’altre costat la nova Vilnius, un barri modern ple de gratacels i edificis contemporanis.

Les capitals bàltiques: 3 països, 3 cultures i un passat en comú.

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s